Paus Franciscus: ‘Het is normaal dat reactie volgt op belediging van iemands geloof’

Paus Fransiscus © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Paus Franciscus heeft verklaard dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting, ‘zeker als het iemands geloof beledigt of belachelijk maakt’.

Tijdens een toespraak over de aanslagen in Parijs verdedigde paus Franciscus de vrijheid van meningsuiting. Niet alleen als een fundamenteel menselijk recht, maar als een plicht om onze gedachten te uiten voor het algemeen welzijn. Zo bericht Associated Press.

Maar, zo stelde de paus, er zijn ook grenzen aan de vrije meningsuiting. Hij haalde Alberto Gasparri als voorbeeld aan. De man organiseert de reizen van de paus en stond tijdens de toespraak aan zijn zijde. ‘Als mijn goede vriend Gasparri vloekt tegen mijn moeder, kan hij een slag verwachten’, citeert het persagentschap de paus. ‘Dat is normaal. Je mag niet provoceren. Je mag het geloof van anderen niet beledigen. Je mag niet spotten met het geloof van een ander.’

‘Doden in naam geloof is absurd’

Wie dat wel doet kan een ‘reactie’ verwachten, zei paus Franciscus daarover volgens Britse omroep BBC. Wel stelde hij nog dat ‘in naam van God doden, absurd is’, dat meldt Agence France-Presse.

Partner Content