Paus Franciscus heeft zondag in de Sint-Pietersbasiliek in Rome de moord op Armeense burgers een eeuw geleden een "genocide" genoemd. De paus dreigt daarmee zijn diplomatieke banden met Turkije te vertroebelen. Het is voor het eerst dat een paus publiek de moorden in Armenië een genocide noemt. Turkije heeft steeds volgehouden dat het om een burgeroorlog ging.

"Afgelopen eeuw hebben we drie grote tragedies zonder voorgaande gekend. De eerste, die wordt beschouwd als 'de eerste genocide van de twintigste eeuw' trof het Armeense volk, de eerste christelijke natie", aldus de paus, die daarvoor een document citeerde uit 2001 dat ondertekend was door paus Johannes-Paulus II en de Armeense patriarch.

"De twee anderen zijn die gepleegd door het nazisme en het stalinisme, en meer recent de uitroeiingen in Cambodja, Rwanda, Burundi en Bosnië."

De paus deed de uitspraken tijdens een herdenkingsmis voor de Armeense moordpartijen tussen 1915 en 1917, waarop ook de Armeense patriarch en president aanwezig waren. Hoewel paus Johannes Paulus de term gebruikte in een het document vele jaren geleden en Jorge Bergoglio het woord voor hij paus werd, meerdere malen in de mond nam, is het de eerste keer dat een paus het begrip publiek in de mond neemt.

Burgeroorlog, zegt Ankara

Bij de Armeense genocide vielen 1,5 miljoen doden. Ze is erkend door een twintigtal landen, waaronder België. Volgens Turkije echter gaat het om een burgeroorlog waarbij 300.000 tot 500.000 Armeniërs en evenveel Turken omkwamen.

"Afgelopen eeuw hebben we drie grote tragedies zonder voorgaande gekend. De eerste, die wordt beschouwd als 'de eerste genocide van de twintigste eeuw' trof het Armeense volk, de eerste christelijke natie", aldus de paus, die daarvoor een document citeerde uit 2001 dat ondertekend was door paus Johannes-Paulus II en de Armeense patriarch. "De twee anderen zijn die gepleegd door het nazisme en het stalinisme, en meer recent de uitroeiingen in Cambodja, Rwanda, Burundi en Bosnië." De paus deed de uitspraken tijdens een herdenkingsmis voor de Armeense moordpartijen tussen 1915 en 1917, waarop ook de Armeense patriarch en president aanwezig waren. Hoewel paus Johannes Paulus de term gebruikte in een het document vele jaren geleden en Jorge Bergoglio het woord voor hij paus werd, meerdere malen in de mond nam, is het de eerste keer dat een paus het begrip publiek in de mond neemt. Bij de Armeense genocide vielen 1,5 miljoen doden. Ze is erkend door een twintigtal landen, waaronder België. Volgens Turkije echter gaat het om een burgeroorlog waarbij 300.000 tot 500.000 Armeniërs en evenveel Turken omkwamen.