Het gesprek tussen Magnette (PS) en het bekende hoofd van de Kayapo-indianen uit het Braziliaanse Amazonewoud, kaderde in de steun die Raoni zoekt voor de afbakening van het stammengebied daar.

Omsingeld

Bedoeling was dat Magnette en de indianenchef een privégesprek zouden voeren in de marge van de Rio+20-top. Dat was echter buiten de waard gerekend.

Zodra Raoni en enkele stamgenoten het domein betraden waar de VN-top plaatsvindt, werden ze omsingeld door fotografen en cameralui. Toen enige tijd later het gesprek van start kon gaan, bleven perslui, maar ook bezoekers van de top, komen en gaan om toch maar een beeldje te kunnen schieten.

Indianengebied

De inmiddels (naar schatting) 82-jarige Raoni voert al decennia strijd voor de afbakening van een indianengebied in het Amazonewoud. De oppervlakte komt overeen met zowat een derde van Frankrijk.

De afbakening werd in gang gezet, maar viel de voorbije jaren stil. Intussen hebben aan de grenzen van het gebied al verschillende incidenten plaatsgevonden.

De indianen vinden dat de Braziliaanse regering haar belofte niet nakomt.

Knuppel

Het gesprek met de minister duurde ongeveer twintig minuten. "Ik heb geluisterd, maar ik heb geen beloftes gemaakt", stelde Magnette achteraf.Hij lichtte toe dat de indianen ook logistieke steun zoeken voor een grote indianenconferentie in het Amazonewoud.

Na afloop kreeg de minister ook een Borduna van Raoni overhandigd. Dat is een gevechtsknuppel van de Amazone-indianen. (Belga/TV)

Het gesprek tussen Magnette (PS) en het bekende hoofd van de Kayapo-indianen uit het Braziliaanse Amazonewoud, kaderde in de steun die Raoni zoekt voor de afbakening van het stammengebied daar.Omsingeld Bedoeling was dat Magnette en de indianenchef een privégesprek zouden voeren in de marge van de Rio+20-top. Dat was echter buiten de waard gerekend. Zodra Raoni en enkele stamgenoten het domein betraden waar de VN-top plaatsvindt, werden ze omsingeld door fotografen en cameralui. Toen enige tijd later het gesprek van start kon gaan, bleven perslui, maar ook bezoekers van de top, komen en gaan om toch maar een beeldje te kunnen schieten.Indianengebied De inmiddels (naar schatting) 82-jarige Raoni voert al decennia strijd voor de afbakening van een indianengebied in het Amazonewoud. De oppervlakte komt overeen met zowat een derde van Frankrijk. De afbakening werd in gang gezet, maar viel de voorbije jaren stil. Intussen hebben aan de grenzen van het gebied al verschillende incidenten plaatsgevonden. De indianen vinden dat de Braziliaanse regering haar belofte niet nakomt.Knuppel Het gesprek met de minister duurde ongeveer twintig minuten. "Ik heb geluisterd, maar ik heb geen beloftes gemaakt", stelde Magnette achteraf.Hij lichtte toe dat de indianen ook logistieke steun zoeken voor een grote indianenconferentie in het Amazonewoud. Na afloop kreeg de minister ook een Borduna van Raoni overhandigd. Dat is een gevechtsknuppel van de Amazone-indianen. (Belga/TV)