De partij van Vital Kamerhe trekt zich terug uit de Congolese regering van nationale eenheid. De UNC (Union pour la Nation Congolaise) heeft met Begrotingsminister Pierre Kangudia slechts één portefeuille, maar Kamerhe is op het Congolese politieke toneel een grote naam.

Eind vorig jaar ondertekende hij nog het Silvesterakkoord, dat voorziet in presidentsverkiezingen ten laatste eind dit jaar, maar dat intussen herleid is tot een vodje papier. Bij de laatste presidentsverkiezingen, in 2011, haalde Kamerhe bijna 8 procent van de stemmen. Zijn partij is de op twee na grootste in het Congolese parlement.

Kamerhe nam de beslissing na een 'evaluatie op het vlak van de toepassing van het Silvesterakkoord'. De partij hekelt in een communiqué 'de vertraging en de zekerheid dat er voor 31 december 2017 geen verkiezingen georganiseerd worden'.

Breuk

Partijwoordvoerder Giscard Kusema zegt aan het Franse persagentschap AFP dat minister Kangudia 'heeft ingestemd met deze beslissing en bezig is de regering te verlaten'.

Kangudia van zijn kant meldt aan de Congolese nieuwssite actualite.cd echter dat hij niet van plan is de regering te verlaten. 'Ik weiger de egoïstische belangen van sommigen te dienen', zei hij tijdens een persconferentie.

Wachten op verkiezingen

De tweede en volgens de grondwet laaste termijn van huidig president Joseph Kabila liep eind vorig jaar af, maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat er spoedig nieuwe verkiezingen komen.

Onlangs meldde de kiescommissie dat verkiezingen ten vroegste in april 2019 kunnen plaatsvinden, maar een kieskalender is nog altijd niet gepubliceerd.

De partij van Vital Kamerhe trekt zich terug uit de Congolese regering van nationale eenheid. De UNC (Union pour la Nation Congolaise) heeft met Begrotingsminister Pierre Kangudia slechts één portefeuille, maar Kamerhe is op het Congolese politieke toneel een grote naam. Eind vorig jaar ondertekende hij nog het Silvesterakkoord, dat voorziet in presidentsverkiezingen ten laatste eind dit jaar, maar dat intussen herleid is tot een vodje papier. Bij de laatste presidentsverkiezingen, in 2011, haalde Kamerhe bijna 8 procent van de stemmen. Zijn partij is de op twee na grootste in het Congolese parlement. Kamerhe nam de beslissing na een 'evaluatie op het vlak van de toepassing van het Silvesterakkoord'. De partij hekelt in een communiqué 'de vertraging en de zekerheid dat er voor 31 december 2017 geen verkiezingen georganiseerd worden'. Partijwoordvoerder Giscard Kusema zegt aan het Franse persagentschap AFP dat minister Kangudia 'heeft ingestemd met deze beslissing en bezig is de regering te verlaten'. Kangudia van zijn kant meldt aan de Congolese nieuwssite actualite.cd echter dat hij niet van plan is de regering te verlaten. 'Ik weiger de egoïstische belangen van sommigen te dienen', zei hij tijdens een persconferentie. De tweede en volgens de grondwet laaste termijn van huidig president Joseph Kabila liep eind vorig jaar af, maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat er spoedig nieuwe verkiezingen komen. Onlangs meldde de kiescommissie dat verkiezingen ten vroegste in april 2019 kunnen plaatsvinden, maar een kieskalender is nog altijd niet gepubliceerd.