Parket Zuid-Korea eist aanhouding oud-presidente opdat ze geen bewijzen zou vernietigen

Betogers pleitten een tijd geleden nog voor het aanblijven van Park. © Reuters

In Zuid-Korea heeft het openbaar ministerie maandag aan een rechtbank gevraagd om een arrestatiebevel uit te vaardigen voor de afgezette presidente Park Geun-hye.

Er bestaat het gevaar dat ze anders bewijzen zou kunnen vernietigen, zo citeert het persagentschap Yonhap een mededeling van het parket.

Volgens Yonhap wordt Park “omkoping, machtsmisbruik, dwang en het lekken van regeringsgeheimen” ten laste gelegd. Het gaat om de zaak waarbij haar vriendin Choi Soon-sil betrokken is. Park zou samen met Choi onder meer miljoenen dollars hebben afgeperst van grote Zuid-Koreaanse bedrijven zoals Samsung. Park zou haar vertrouwelinge ook hebben toegestaan zich te mengen in staatszaken.

Aangezien de verdachte bijna alle beschuldigingen ontkent, bestaat het risico dat ze bewijzen zou vernietigen.

Openbaar ministerie

“Er zijn tot nu toe al veel bewijzen verzameld, maar aangezien de verdachte bijna alle beschuldigingen ontkent, bestaat het risico dat ze bewijzen zou kunnen vernietigen”, zegt het openbaar ministerie. “Het zou oneerlijk zijn om geen arrestatiebevel te vragen gezien haar medeplichtige Choi Soon-sil, evenals de betrokken regeringsfunctionarissen, allemaal al werden aangehouden.”

Door de corruptieaffaire werd in december een afzettingsprocedure opgestart tegen de 65-jarige Park, de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea. Op 10 maart werd haar afzetting door het grondwettelijk hof bevestigd. Vorige week nog werd Park gedurende veertien uur ondervraagd door het parket.

Partner Content