Er gebeuren vanuit ons land veel meer betalingen aan belastingparadijzen dan gedacht. Honderden Belgische bedrijven deden in een jaar bijna 266 miljard euro aan betalingen, zo schrijft De Tijd zaterdag.

De Belg Paolo Vedovi, medeoprichter van de Brusselse Galerie Vedovi, is ook eigenaar van een postbusvennootschap in Hongkong die handelt in werken van Magritte, Picasso en andere topkunstenaars. Dat blijkt uit de Pandora Papers. Op de winst hoeft het bedrijfje in Hongkong alvast géén belastingen te betalen. Waar dan wél?

Belgisch zakenman George Forrest (81), bekend van zijn mijnbouwactiviteiten in Congo, is sinds 2013 eigenaar van een offshore in Hongkong. Zijn vertrouwenspersoon Pierre Chevalier (69), gewezen staatssecretaris, is directeur van het bedrijfje, dat expats aanwerft voor de Congolese vennootschappen van de Forrest-groep. Dat blijkt uit de Pandora Papers.

In 2018 kreeg voetbalclub Standard Luik van een Luxemburgs fonds een lening van 4,6 miljoen euro. Een van de investeerders in dat fonds is een offshore opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Dat blijkt uit de Pandora Papers die Knack, De Tijd en Le Soir analyseerden.

De Europese ministers van Financiën hebben dinsdag op een bijeenkomst in Luxemburg de tropische eilanden Anguilla, Dominica en de Seychellen van de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen gehaald. Zo slinkt de lijst tot negen jurisdicties.

In de Panama Papers belichtten we eerder al de rol van Belgische banken in belastingparadijzen. De Pandora Papers onthullen nu ook de offshoreactiviteiten van een aantal grote namen uit de Belgische financiële wereld, van de haute finance tot de nieuwe fintech.