Tsjechische oppositie groter dan partij van premier Babis, genoemd in Pandora Papers

Andrej Babis op 9 oktober 2021. © Getty Images

De Tsjechische premier Andrej Babis is dan toch niet de winnaar van de parlementsverkiezingen in Tsjechië geworden. Dat blijkt uit de bijna volledige resultaten.

Eerder leek de populistische partij van premier Babis op weg naar een (nipte) overwinning. Maar nadat meer dan 99,9 procent van de stemmen was geteld, behaalde de centrumrechtse alliantie Spolu (‘Samen’) 27,7 procent van de stemmen. De partij van Babis haalde 27,2 procent van de stemmen binnen.

Aanvankelijk werd Babis door Tsjechische media uitgeroepen tot winnaar, maar volgens analisten is deze late ommekeer te wijten aan het feit dat de stembiljetten van de kiezers in de grote steden pas in de avond werden geteld.

Spolu zou met het centrumlinkse blok met de Piratenpartij aan de macht kunnen komen, want samen zouden ze 109 van de 200 parlementszetels binnenhalen, goed voor een absolute meerderheid.

Oppositieleider Petr Fiala heeft de overwinning intussen opgeëist, en Babis heeft zijn nederlaag toegegeven en de winnaar gefeliciteerd.

De 67-jarige premier leidde een minderheidsregering met de sociaaldemocraten. De coalitie krijgen gedoogsteun van de communisten, maar die lijden nu een historische nederlaag en lijken voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit het parlement te verdwijnen.

Pandora Papers

Tegenstanders van Babis hebben veel kritiek op zijn aanpak van de coronapandemie. Tsjechië telde ruim 30.000 coronadoden. De succesvolle zakenman wordt daarnaast beschuldigd van belangenverstrengeling. De Europese Commissie zette in augustus subsidies aan een door Babis opgericht bedrijf stop. De premier zou nog actief zijn geweest in de onderneming, wat hij zelf ontkent. Recente onthullingen van de zogenoemde Pandora Papers over witwaspraktijken laten zien dat de miljardair een offshore investeringsmaatschappij bezit waarmee in Zuid-Frankrijk twee villa’s werden gekocht ter waarde van ruim 14 miljoen euro.

Partner Content