Overlevende bloedbad Charlie Hebdo: ‘Ik zag de helft van de redactie op de grond liggen’

Een van de covers van Charlie Hebdo. © Charlie Hebdo

‘Ik vraag me af hoe ik er kon aan ontsnappen’ vertelt Laurent Léger, één van de weinige overlevenden van de aanslag in Parijs tegen Charlie Hebdo.

‘Ik vraag me af hoe ik er kon aan ontsnappen’ vertelde Laurent Léger, één van de weinige overlevenden van de aanslag in Parijs tegen Charlie Hebdo. De diep geschokte man ontsnapte aan de moordenaars door zich achter een tafel te verbergen.

Léger, reporter van het satirisch weekblad, was woensdag aanwezig op de traditionele redactievergadering van de krant toen twee mannen met automatische wapens de zaal binnenvielen. ‘Ze hebben gewoon lukraak op de mensen geschoten’ vertelde hij aan de zender Franco Info. In tegenstelling tot wat er eerder gezegd is, hebben de aanvallers niet gevraagd naar de identiteit van de personen die ze wilden neerschieten.

Overlevende bloedbad Charlie Hebdo: 'Ik zag de helft van de redactie op de grond liggen'

‘Ik heb een man met een bivakmuts gezien, ik heb veel bloed gezien, ik heb de helft van de redactie op de grond gezien. Ik vraag me nog altijd af hoe ik er kon aan ontsnappen’ verklaarde hij, zijn verhaal in vier woorden samenvattend: ‘Ik heb horror gezien’. Tekenaars Charb, Wolinski, Cabu, Tignous en Honoré en economist Bernard Maris bevonden zich onder de slachtoffers.

‘De redactievergadering liep bijna ten einde toen we plots enkele ‘bommetjes’ hoorden, daarna ging de deur open en kwam er een man binnengevallen die ‘Allah Akbar’ riep’ herinnert hij zich. ‘Hij leek op iemand van de GIGN of de Raid (elite-eenheden van de rijkswacht en de politie), hij droeg een bivakmuts en was helemaal in het zwart. Hij had een wapen bij dat hij met zijn twee handen droeg. Daarna werd er geschoten en ontstond er een geur van buskruit. Toen heb ik me gelukkig achter een tafel in een hoek kunnen schuilen, ik ben aan zijn blik ontsnapt (…) en de kameraden van de krant zijn gevallen’ zie hij nog.

‘Het ging zeer snel (…) Niemand van de kleine groep overlevenden kan vatten dat het echt gebeurd is’ verklaarde de journalist.

‘Ik zag de anderen op de grond, ik hoorde knallen en dan plots stilte. We zijn naar de gewonden toegesneld, ik heb de hand van onze webmaster vastgehouden’. Die laatste verkeert nog altijd in kritieke toestand.

‘Verder blijven strijden tegen domheid, tegen menselijke dwaasheid’

Overlevende bloedbad Charlie Hebdo: 'Ik zag de helft van de redactie op de grond liggen'
© AFP

De redactie en vooral directeur Stéphane Charbonnier, bijgenaamd ‘Charb’, wist dat ze bedreigd werden sinds de publicatie in 2006 van karikaturen van de profeet Mohammed. ‘Charb voelde zich meer bedreigd dan de anderen, wij hadden die bedreiging aan de kant geschoven’ zei Laurent Léger.

Hij is vastberaden om volgende week een nieuw nummer uit te brengen. ‘We zullen iets doen. Het is belangrijk. We hebben duizenden berichten, sms’jes uit alle landen ontvangen’. ‘Ik wil niet dat we er een dodenkrant van maken, ik wil dat we een krant maken om de uitdaging van het bestaan te verwoorden, de uitdaging om de dingen te zeggen, te blijven strijden tegen de domheid, tegen de menselijke dwaasheid, tegen het obscurantisme, tegen elke vorm van fundamentalisme’ besloot hij. (Belga/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content