Oud-minister van Justitie VS: klokkenluider Snowden bewees ons een dienst

Eric Holder, VS-minister van Justitie tot in 2015 © Reuters

Tijdens een interview heeft Eric Holder, tot vorig jaar minister van Buitenlandse Zaken in de VS, gezegd dat klokkenluider Edward Snowden het publiek een dienst bewezen heeft door massaal gegevens van de inlichtingendienst te lekken. Snowden verdient volgens Holder wel bestraffing.

Dat bleek tijdens de podcast met twee oudgedienden van de regering Obama. David Axelrod, de vroegere campagnestrateeg van de president, ondervroeg de man die van 2009 tot april 2015 diens minister van Justitie was, Eric Holder.

Het gesprek, dat een uur duurde, ging onder meer over Edward Snowden, die in 2013 een vracht aan materiaal van de Amerikaanse geheime diensten lekte.

Edward Snowden
Edward Snowden© AFP

Holder, die Snowden liet vervolgen, zegt daar nu het volgende over: “We kunnen zeker argumenteren over de manier waarop Snowden deed wat hij deed, maar ik denk dat hij het publiek een dienst bewees door het debat uit te lokken dat we voeren en door de veranderingen die we doorvoerden. Ik zou wel zeggen dat wat hij deed – en de manier waarop – ongepast was en illegaal”.

Snowden lekte documenten waaruit bleek dat de VS-inlichtingendienst NSA op grote schaal, en zonder wettelijke toelating, gegevens over Amerikaanse burgers opvroeg, en daarnaast bevriende landen en staatshoofden buiten hun weten om bespioneerde.

Schade maar…

Snowden werd beschuldigd van landverraad, en bracht volgens Holder en diens ministerie van Justitie schade toe aan “Amerikaanse belangen”.

Obama, stafchef Mona Sutphen, en topadviseur David Axelrod tijdens een basketwedstrijd in 2010
Obama, stafchef Mona Sutphen, en topadviseur David Axelrod tijdens een basketwedstrijd in 2010 © REUTERS

Nu zegt Holder: “Ik weet dat sommige van onze agenten blootgesteld werden aan gevaar, relaties met andere landen geschaad werden en ons vermogen om de Amerikanen veilig te houden gecompromitteerd werd”. Maar het systeem moest herzien worden “als gevolg van wat hij deed”, wat Holder nu beschouwt als een positief element.

“Ik denk dat een rechter, om tot een gepaste straf te komen, ook rekening moet houden met het nut van het nationaal debat hierover”.

Snowden, die sinds zijn onthullingen in Rusland verblijft om aan Amerikaanse vervolging te ontsnappen, verklaarde eerder dit jaar dat hij zou overwegen naar de VS terug te keren als hij er zeker van kon zijn dat hem een eerlijk proces zou wachten.

De klokkenluider deelde via Twitter de link naar de podcast, en reageerde in een volgende tweet laconiek op de inhoud.

2013: Het is verraad!

2014: Misschien niet, maar het is roekeloos

2015: Het is in elk geval technisch onwettig

2016: Het was een dienst aan het publiek maar

2017:

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content