Opnieuw tienduizenden Israëli’s op straat tegen justitiehervorming

Een luchtfoto toont demonstranten die een bord vasthouden met de gezichten van de Israëlische minister van Justitie Yariv Levin, de Israëlische premier Netanyahu en wetgever Simcha Rothman tijdens een betoging tegen de justitiële hervormingen van de Israëlische nationalistische coalitieregering in Tel Aviv, Israël op 6 mei 2023.

Een groot aantal Israëli’s blijft vechten tegen de plannen van de regering van premier Benjamin Netanyahu om de rechterlijke macht te hervormen, waaronder het verzwakken van het Hooggerechtshof. Ook zaterdagavond kwamen weer tienduizenden mensen bijeen. Alleen al in Tel Aviv ging het om 100.000 mensen, zo melden Israëlische media.

Ook in andere steden gingen duizenden de straat op, vaak zwaaiend met de blauwwitte Israëlische vlag. In heel Israël wordt al vier maanden massaal geprotesteerd tegen de justitiehervorming. De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken.

Politici zouden ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters. Critici vinden dat de plannen een beperking inhouden van de gerechtelijke macht ten voordele van de politieke macht, waardoor het evenwicht der machten, en het democratisch karakter van de staat, verloren gaan. Netanyahu pauzeerde de hervormingsplannen in maart vanwege de kritiek.

Maar gesprekken tussen zijn regering en de oppositie hebben tot nu toe geen akkoord opgeleverd. Tegenstanders vrezen nu dat de regering een nieuwe poging zal doen om de hervorming door te voeren. De regering moet echter eerst de begroting voor het lopende en het komende jaar goedkeuren. Lukt dat niet voor 29 mei, dan wordt het parlement automatisch ontbonden en zijn nieuwe verkiezingen nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content