Opnieuw onrustig in Hongkong: alle prodemocratische parlementsleden stappen op

De prodemocratrische politici in Hongkong op 11 november 2020. © Belga/AFP

Alle prodemocratische parlementsleden in Hongkong nemen ontslag. Dat maakten ze bekend nadat Peking de parlementszetels had afgenomen van vier van hen.

De vijftien parlementsleden zullen hun ontslagbrieven donderdag indienen. ‘We komen op voor het volk in Hongkong en voor democratie, om een autoritaire regering te bestrijden’, zei Wu Chi-wai, voorzitter van de Democratische Partij.

De vier parlementsleden werden woensdag uitgesloten, nadat het Chinese Volkscongres een nieuwe resolutie had aangenomen. Daarin stond dat parlementsleden hun zitje moeten inleveren, zonder een gerechtelijk vonnis, als ze pleiten voor de onafhankelijkheid van Hongkong, de nationale veiligheid in het gevaar brengen of buitenlandse krachten helpen om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden, aldus staatsagentschap Xinhua.

De regering in Hongkong, een speciale bestuurlijke regio van China, maakte na het afkondigen van de resolutie de beslissing bekend om de vier uit te sluiten. Regeringsleider Carrie Lam verklaarde aan journalisten dat de vier er niet in waren geslaagd om zich voldoende loyaal te tonen tegenover de wet.

Maar Wu Chi-wai, de voorzitter van de Democratische Partij, ging daar later op een persconferentie tegenin en zei dat er geen reden was om de parlementsleden om die reden te weren. Hij noemde Lam ‘de handpop van de centrale regering’. Wu zei ook dat de nieuwe resolutie van het Volkscongres een truc is van Peking om het semi-autonome bestuur van Hongkong naar zich toe te trekken. ‘We hebben een moeilijke tijd, maar we blijven vechten voor democratie’, zei Wu.

Hij motiveerde ook waarom de voltallige oppositie opstapt na de uitsluiting van de vier parlementsleden. ‘We komen op voor het volk in Hongkong en voor democratie, om een autoritaire regering te bestrijden.’

Prodemocratie-activisten hebben er lang voor gestreden om meer stemmen te hebben in het parlement van Hongkong. China rekende op de leiders van de stadstaat om hun aantallen te beperken, wat in het verleden al leidde tot uitsluitingen. Maar de spanningen zijn opgelopen in de nasleep van de nationale veiligheidswet die China in juni dit jaar doordrukte. Die beperkte de democratische vrijheden in de stadstaat en gaf de politie meer bevoegdheden. De veiligheidswet, die veel internationale kritiek kreeg, leidde er uiteindelijk toe dat de prodemocratieprotesten uitdoofden.

Het Verenigd Koninkrijk, de vroegere kolonisator van Hongkong, heeft de uitsluiting van de vier parlementsleden al veroordeeld. ‘De beslissing van China om verkozen pro-democratische parlementsleden willekeurig uit te sluiten, is een nieuwe aanval op Hongkongs hoge mate van onafhankelijkheid’, zei buitenlandminister Dominic Raab.

Partner Content