Oplaaiend conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië

De Armeense president Serzh Sargsyan. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over het betwiste gebied Nagorno-Karabakh is geëscaleerd. Bij de gevechten tussen beide staten kwamen ondertussen achttien soldaten om het leven.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie zei dat dertien soldaten gedood werden in de escalaties. De Armeense gewapende troepen in Nagorno-Karabakh zeiden vijf soldaten verloren te hebben in de strijd. Beiden beschuldigden elkaar ervan de gevechten gestart te zijn.

De Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabakh en aangrenzend territorium worden sinds het einde van een separatistische oorlog in 1994 gecontroleerd door Armeense soldaten en etnische Armeense lokale troepen.

Er zijn wel vaker meldingen van schietpartijen en pogingen tot inval langs de grens die in het staakt-het-vuren werd bepaald. Maar de recente gevechten zijn de ergste sinds jaren.

Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn bezorgd over de situatie en vragen beide landen om de wapenstilstand te respecteren.

‘Wraakacties en meer geweld zullen het enkel moeilijker maken om tot een vreedzame overeenkomst te komen’, aldus een woordvoerster van de Amerikaanse Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, in The New York Times.

Partner Content