Oostenrijk pakte corona-uitbraak in skioord Ischgl fout aan

Veel bijval voor man die Tirol aanklaagt wegens corona © belga

De Oostenrijkse overheden gingen in de mist na de ontdekking van een coronabrandhaard begin maart in het bij toeristen geliefde Oostenrijkse wintersportoord Ischgl. Dat blijkt uit een onderzoek.

De autoriteiten in de Tiroolse plaats waren overbelast en sloten de skigebieden te laat. Bovendien stuurde de Oostenrijkse regering de toeristen veel te snel naar huis, waardoor het coronavirus zich over andere landen kon verspreiden.

Tot deze conclusies komt een onafhankelijke commissie van deskundigen, die onderzoek deed naar het coronadebacle van Ischgl. De commissie presenteerde maandag een rapport van zo’n driehonderd pagina’s. De onderzoekers zijn niet mals met hun kritiek, melden Oostenrijkse media.

De lokale overheid maakte een reeks verkeerde inschattingen met ernstige gevolgen, mede door ‘de grote tijds- en werkdruk’. Het gebied werd in quarantaine geplaatst ‘zonder noodzakelijke voorbereiding’. Ook werd het skiën pas op 12 maart stopgezet. Dat had eerder moeten gebeuren, als het verloop van de coronabesmettingen correct was beoordeeld, aldus het rapport.

Ibiza van de Alpen

Ook bondskanselier Kurz en het ministerie van Volksgezondheid in Wenen krijgen ervan langs. Er was een gebrek aan communicatie met de verantwoordelijke autoriteiten in de regio. De uittocht van de skitoeristen verliep zonder controle. De afkondiging van de quarantaine leidde tot paniekerige reacties. En de buitenlandse gasten hadden ten slotte niet onmiddellijk moeten vertrekken, maar gespreid over meerdere dagen, vindt de commissie.

Duizenden mensen raakten besmet in Ischgl, dat zichzelf aanprijst als het Ibiza van de Alpen. Het virus kon zich onder meer in après-skibars snel verspreiden.

Ruim 6.000 vakantiegangers uit tientallen landen hebben zich inmiddels gemeld bij een consumentenvereniging die hun belangen behartigt. Zij hopen op schadevergoeding. Daarnaast zijn er al juridische stappen gezet tegen de Oostenrijkse autoriteiten en doet het Openbaar Ministerie in Tirol onderzoek naar het handelen van de burgemeester van Ischgl en drie ambtenaren. (Belga)

Partner Content