‘Onzin’, ‘beetje bizar’, ‘compleet onjuist’: Fauci bijt terug na kritiek Witte Huis

Donald Trump en Anthony Fauci © AFP

De prominente Amerikaanse arts Anthony Fauci heeft kritiek die hij kreeg vanuit het Witte Huis afgedaan als ‘onzin’ en ‘compleet onjuist’. De immunoloog noemde de pogingen hem te ondermijnen ‘een beetje bizar’ en stelde dat die vooral schadelijk zijn voor president Donald Trump, bericht het tijdschrift The Atlantic.

Fauci is een belangrijke gezondheidsadviseur van de regering-Trump, maar die lijkt niet onverdeeld gelukkig te zijn met de expert.

De directeur van het nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten pleit voor ingrijpende maatregelen om de uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Hij zou binnen het Witte Huis als te pessimistisch en negatief gelden.

Ik kan in mijn wildste dromen niet bedenken waarom ze dat zouden willen doen.

Anthony Fauci

Anonieme aanval

Het Witte Huis opende onlangs de aanval op de arts, die ook kritiek heeft gekregen van Trump. Anonieme medewerkers lekten een lijst naar de media met uitspraken van Fauci over het virus. Zo wilden ze laten zien dat de toparts het vaak mis heeft gehad.

‘Ik kan in mijn wildste dromen niet bedenken waarom ze dat zouden willen doen’, reageert Fauci tegenover het tijdschrift. ‘Ik denk dat ze nu inzien dat het niet verstandig was, want het straalt alleen negatief op hen af.’

De arts zegt dat hij de kwestie ook heeft aangekaart bij de stafchef van de Trump, maar die zei volgens hem van niets te weten. ‘Uiteindelijk is dit schadelijk voor de president’, zei Fauci. ‘Als medewerkers zoiets verspreiden en de hele wetenschappelijke gemeenschap en de pers gaan ertegenin, dan is het uiteindelijk schadelijk voor de president.’

Partner Content