Ontruiming vluchtelingenkamp in Idomeni is begonnen

© Carlo Herpoel

Minstens 200 politieagenten, agenten in burger en 20 politievoertuigen zijn dinsdagochtend ingezet voor het ontruimen van het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Idomeni, op de grens met Macedonië.

De politie, bijgestaan door een helikopter die over het kamp vliegt, spoort de vluchtelingen aan om op een bus te stappen die hen naar naburige opvangcentra moet brengen. Giorgos Kurytsis, de woordvoerder van het nationale vluchtelingencrisiscomité, zei maandag dat de actie enkele dagen zal duren.

Griekenland bouwde het kamp in Idomeni op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015. Het kamp was geschikt voor een kort verblijf van maximaal 2.000 personen, terwijl ze wachtten om de grens over te steken en hun reis naar het noorden voort te zetten. Maar nadat de Balkanlanden de vluchtelingenstroom waren beginnen in te perken, groeide de menigte aan tot ongeveer 12.000 mensen in maart, toen de grens volledig werd gesloten. De migranten in Idomeni weigerden te vertrekken, in de hoop verder te mogen reizen.

Volgens hulpverlener Carlo Herpoel, die voor Knack.be een dagboek bijhield zijn al minstens 700 vluchtelingen weggebracht naar andere kampen. Anderen zijn de weggelopen van Idomeni, omdat ze niet in een kamp ondergebracht willen worden.

Tegen wanneer de ontruiming rond moet zijn, is nog niet duidelijk. ‘Een kamp zoals die in Idomeni kan niet blijven bestaan. Dat pakt enkel goed uit voor mensenhandelaren’, liet de Griekse regering eerder deze week weten.

Ontruiming vluchtelingenkamp in Idomeni is begonnen
© Carlo Herpoel
Ontruiming vluchtelingenkamp in Idomeni is begonnen
© Carlo Herpoel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content