Onderzoek naar moordclaims Filipijnse president Duterte

Rodrigo Duterte © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Filipijnse onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten gaat onderzoeken of president Rodrigo Duterte zelf drugsverdachten heeft doodgeschoten – zoals hij beweert – terwijl hij nog burgemeester van Davao was. Zolang hij president is, kan hij echter niet vervolgd worden.

De Verenigde Naties hadden de Filipijnse autoriteiten opgeroepen tot zo’n onderzoek. Volgens VN-mensenrechtencommissaris Said Raad al-Hussein gaat het om moord.

Herhaald

Duterte verklaarde eerder deze maand tegenover een groep bedrijfsleiders dat hij ‘het vroeger zelf deed’, om aan de politie te tonen hoe het moet.

Zijn woordvoerder deed die verklaringen later af als ‘stoere praat’ en ontkende dat Duterte zelf iemand heeft doodgeschoten. Maar tegenover BBC World herhaalde de president zijn beweringen. ‘Ik heb er zelf zo’n drie gedood. Ik kan daar niet over liegen’.

Immuun

De Filipijnse Commissie voor Mensenrechten heeft na eerder onderzoek geen bewijzen gewonden dat Duterte direct betrokken was bij moorden, maar bevestigt nu aan BBC World dat het een nieuw onderzoek zal openen.

Voorzitter Chito Gascon erkent dat de 71-jarige Duterte als president immuun is voor vervolging, maar acht het belangrijk om een eventueel dossier te hebben voor later.

Enkele senatoren stelden eerder al dat ze de opmerkingen van de president een wettelijke gelegenheid vinden voor een afzettingsprocedure.

War on drugs

Duterte, bijgenaamd ‘Duterte Harry’, won in mei met gemak de presidentsverkiezingen, onder andere met de belofte om (drugs)criminelen te executeren. Sinds zijn eedaflegging voert hij een meedogenloze en omstreden oorlog tegen de drugscriminaliteit.

Het voorbije jaar zijn tijdens politieraids tegen vermoedelijke drugshandelaren en -verslaafden naar schatting circa 6.000 mensen gedood.

Lees ook: ‘Het is hard, maar dit hebben we nu nodig’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content