Filipijnse senatoren willen Duterte afzetten

Rodrigo Duterte © Belga Image

Twee Filipijnse senatoren willen hun president Rodrigo Duterte aanklagen en afzetten nadat hij eerder deze week bekende eigenhandig drugscriminelen te hebben vermoord.

Eerder deze week gaf Filipijns president Duterte toe dat hij zelf op zijn motor door de stad reed om drugscriminelen dood te schieten. ‘Gewoon om de jongens [politieagenten] te tonen dat ik het kon, dus waarom zij dan niet?’ was zijn verklaring.

Senatoren Leila de Lima en Richard Gordon vinden de opmerkingen van de president een wettelijke gelegenheid om hem af te zetten. Dat meldt The Guardian. ‘Dit is een schending van het publieke vertrouwen. Zware misdaden leiden volgens de grondwet tot afzetting’, zei de Lima ana CNN.

Dutertes minister van Justitie Vitaliano Aguirre noemt Duterte’s uitspraken ‘hyperbolisch’. ‘Hij overdrijft altijd wanneer hij zijn punt wil maken’, klonk het. Aguirre voegde eraan toe dat zelfs als Duterte doden op zijn geweten had, hij niet noodzakelijk de wet heeft gebroken.

Ondanks zijn draconische drugsbeleid blijft Duterte ontzettend populair. Dat maakt de kans op een afzettingsprocedure heel klein. Om die te starten moet een derde van het parlement dat willen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content