Obama beveelt onderzoek naar Russische hacking van verkiezingen

Donald Trump en Barack Obama © REUTERS

Net voor Donald Trump het Witte Huis intrekt, heeft Barack Obama nog snel een onderzoek gevraagd naar de pogingen van Rusland om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft aan zijn inlichtingendiensten gevraagd het bewijsmateriaal met betrekking tot Russische pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, grondig te onderzoeken. Dat maakte zijn veiligheidsadviseur vrijdag bekend.

De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland er al langer van dat het door het hacken van computersystemen van onder meer politieke organisaties de Amerikaanse campagne voor de presidentsverkiezingen heeft willen manipuleren.

De klokkenluiderswebsite Wikileaks maakte in augustus gehackte interne e-mails openbaar van leden en medewerkers van het partijbestuur van de Democraten. Daaruit bleek dat de partijtop in de voorverkiezingen voor de Democratische nominatie een sterke voorkeur liet blijken voor Hillary Clinton, ten nadele van haar opponent Bernie Sanders. De onthullingen leidden tot het ontslag van partijvoorzitster Debbie Wasserman Schultz.

Later werd bekend dat de hackeraanval op de Democraten nog omvangrijker was. Ook toen al wezen experts en Amerikaanse regeringskringen met de beschuldigende vinger richting Russische hackers met banden met regeringsorganisaties in Moskou. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content