Medewerker Assange: ‘E-mails Democratische partij werden gelekt, niet gehackt’

John Podesta, campagneleider van Hillary Clinton © Belga

Een medewerker van Wikileaks-oprichter Julian Assange is formeel: ‘de documenten die Wikileaks heeft gepubliceerd, komen niet van Rusland.’ Vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar die uitspraak is – Wikileaks heeft er heel wat belang bij om eventuele banden met Russische hackers verborgen te houden.

De e-mails van de campagneleider John Podesta van Hillary Clintons Democratische partij werden niet (door de Russen of anderen) gehackt, maar werden door een ‘gedegouteerde klokkenluider’ aan Wikileaks gelekt. Dat heeft Craig Murray, de voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan die momenteel samenwerkt met Wikileaks-stichter Julian Assange, gezegd. Murray beëindigde zijn diplomatieke carrière uit afkeer voor het beleid van toenmalig Brits premier Tony Blair.

De persoon die de gegevens lekte -waaruit onder andere bleek hoe binnen de Democratische Partij kandidaat Bernie Sanders buitenspel werd gezet- ‘had wettelijk toegang tot die gegevens’, stelt Murray. ‘De documenten werden gepubliceerd via een intern lek’. Murray zegt dat hij de recipiënt is van die documenten: de klokkenluider bezorgde hem via een tussenpersoon de documenten in de buurt van de American University in Washington.

Strategische zet van het Clinton-kamp?

De oud-diplomaat gaf uiteraard de identiteit van de klokkenluider niet vrij. Wel zei Murray dat de persoon in kwestie de documenten heeft gelekt ‘omdat hij walgde van de corruptie bij de Clinton Foundation’ en de machinaties binnen de Democraten om Bernie Sanders de primaries te laten verliezen.

Medewerker Assange: 'E-mails Democratische partij werden gelekt, niet gehackt'
© Reuters

‘Waarom de CIA zegt (te vermoeden) dat de informatie van Russische hackers kwam, snap ik niet’, zei Murray. ‘In elk geval: de documenten die Wikileaks heeft gepubliceerd, komen niet van Rusland’.

Volgens Wikileaks-stichter Assange is het verhaal van Russische hackers (met Vladimir Poetin aan de knop) een strategische zet van het kamp-Clinton om ‘een soort nieuwe McCarthyistische hysterie te veroorzaken dat Rusland voor alles verantwoordelijk is’.

Eerder deze week waren de VIPS (Veteran Intelligence Professionals for Sanity), een groep voormalige spionnen van de CIA en de NSA, al tot dezelfde conclusie gekomen. Zij stelden in een open brief dat het ‘onmogelijk’ is dat geen rood licht zou zijn beginnen branden bij de NSA in het geval van een poging tot hacken.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content