De plannen van Iran om zijn capaciteit om uranium te verrijken, te vergroten, zijn 'misplaatst', want ze flirten met de 'rode lijnen'. Maar Iran respecteert het nucleair akkoord uit 2015 wel nog. Dat heeft Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, woensdag gezegd.

'Dit initiatief is redelijk misplaatst. Het wijst op een vorm van ergernis, en het is altijd gevaarlijk om met de rode lijnen te flirten', verklaarde de Franse minister. 'Maar de beslissing om het verrijkingsproces van uranium te versterken, blijft binnen het kader van het akkoord van Wenen. Als Iran een stap verder gaat, zou het akkoord verbroken worden. Maar Iran moet weten dat, als het het akkoord verbreekt, er nieuwe sancties komen. Europa kan dan niet lijdzaam toezien', waarschuwt Le Drian.

Ook China reageerde op de beslissing, en roept alle partijen' op om het akkoord te blijven toepassen. 'In de huidige omstandigheden hopen we dat alle partijen uit algemeen belang blijven handelen en het akkoord blijven toepassen', zei Hua Chunying, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Europa probeert het akkoord te redden na de terugtrekking van de Verenigde Staten, maar de Europese bedrijven krijgen te maken met sancties van de Verenigde Staten als ze handel blijven drijven met Iran.

De plannen van Iran om zijn capaciteit om uranium te verrijken, te vergroten, zijn 'misplaatst', want ze flirten met de 'rode lijnen'. Maar Iran respecteert het nucleair akkoord uit 2015 wel nog. Dat heeft Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, woensdag gezegd.'Dit initiatief is redelijk misplaatst. Het wijst op een vorm van ergernis, en het is altijd gevaarlijk om met de rode lijnen te flirten', verklaarde de Franse minister. 'Maar de beslissing om het verrijkingsproces van uranium te versterken, blijft binnen het kader van het akkoord van Wenen. Als Iran een stap verder gaat, zou het akkoord verbroken worden. Maar Iran moet weten dat, als het het akkoord verbreekt, er nieuwe sancties komen. Europa kan dan niet lijdzaam toezien', waarschuwt Le Drian.Ook China reageerde op de beslissing, en roept alle partijen' op om het akkoord te blijven toepassen. 'In de huidige omstandigheden hopen we dat alle partijen uit algemeen belang blijven handelen en het akkoord blijven toepassen', zei Hua Chunying, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Europa probeert het akkoord te redden na de terugtrekking van de Verenigde Staten, maar de Europese bedrijven krijgen te maken met sancties van de Verenigde Staten als ze handel blijven drijven met Iran.