NSA: ‘Geen Europese burgers bespioneerd’

NSA-directeur Keith Alexander (L) en Director of National Intelligence James Clapper getuigen voor het Amerikaanse parlement. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Het hoofd van de Amerikaanse NSA ontkent dat zijn inlichtingendienst miljoenen telefoongesprekken heeft afgeluisterd in Europa. Dat hebben de media volgens hem verkeerd begrepen.

Generaal Keith Alexander reageerde tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse parlement op nieuwsberichten die willen dat zijn dienst, het National Security Agency, zeventig miljoen telefoongesprekken heeft afgetapt in Frankijk en zestig miljoen in Spanje. “Compleet vals”, noemde hij die berichten.

Volgens Alexander zijn het net de Europese inlichtingendiensten die telefoongesprekken buiten hun grenzen geregistreerd hebben en die informatie deelden met de NSA. De verhalen in de pers berusten volgens Alexander op een foute interpretatie van de documenten die gelekt zijn door NSA-klokkenluider Edward Snowden.

“Dit is geen informatie die wij verzameld hebben over Europese burgers”, zei Alexander. Journalisten hebben volgens hem slides uit het Snowden-dossier verkeerd begrepen. “Die tonen informatie die wij en onze Nato-bondgenoten hebben verzameld voor de verdediging van onze landen en ter ondersteuning van militaire operaties.”

Duitsland bespioneerde Amerikanen

Alexander verscheen voor de commissie Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden met James Clapper, de Director of National Intelligence en dus de baas van alle Amerikaanse inlichtingendiensten. Die wond er geen doekjes om dat de VS buitenlandse leiders bespioneert. Dat is volgens hem een “fundamenteel gegeven” in de relaties tussen landen.

Vorige week ontstond er een rel toen bleek dat de VS tien jaar lang de gsm van de Duitse bondskanselier Angela Merkel had afgeluisterd. Merkel belde VS-president Barack Obama op om opheldering te eisen. Het Witte Huis liet horen dat Merkel op dit moment niet afgeluisterd wordt.

De VS zou volgens de Snowden-documenten 35 buitenlandse leiders bespioneerd hebben. Daaronder bondgenoten en lidstaten van de Europese Unie.

Clapper stelde dat de VS net zo zelf goed bespioneerd wordt door zijn bondgenoten. Met name Duitsland zou in 2008 meer dan 300 Amerikaanse burgers afgeluisterd hebben. Dat kwam aan het licht toen de Duitsers de VS bij vergissing documenten doorspeelde waarin dat bevestigd werd, schrijft The Washington Post.

‘Geen dom geluk’

De spionnenchefs waren formeel dat de Amerikaanse afluisterpraktijken onmisbaar zijn in de strijd tegen het terrorisme. Alexander stelde dat in 2012 buiten de VS 2300 mensen omkwamen bij terreuraanslagen. In de VS zijn er sinds de aanslagen van 11 september 2001 geen grote aanslagen meer geweest, stipte hij aan. “Dat is geen dom geluk”, zei Alexander. “Ze haten ons nog steeds en ze blijven proberen.”

Volgens Clapper wil dat echter niet zeggen dat de VS mensen- en burgerrechten schendt. Volgens hem is er “geen enkel ander land ter wereld” waar de inlichtingendiensten zo strak gecontroleerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content