Noord-Korea heeft een nieuwe fabriek voor uraniumverrijking geopend op de nucleaire site van Yongbyon. Bedoeling is de productiecapaciteit van de fossiele brandstof voor kernwapens te verhogen, zo meldt een Zuid-Koreaanse krant.

"Infraroodcamera's van de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een warmte-emissie waargenomen op het moment dat gascentrifuges in werking werden gesteld in de nieuwe fabriek", schrijft de Joongang Ilbo. De bouw van de fabriek startte in 2012.

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben al laten weten dat de fabriek enkel licht verrijkt uranium zal produceren voor een toekomstige lichtwaterreactor, maar analisten in het Westen vermoeden dat het voor militair gebruik bestemd is. De site zou in oktober vorig jaar opnieuw operationeel geworden zijn na een laatste nucleaire test eerder op het jaar.

Kim Jong-un zonder wandelstok

Overigens heeft de grootste Noord-Koreaanse krant uitgepakt met groot nieuws: ze publiceerde namelijk foto's van leider Kim Jong-un, zonder de wandelstok waarmee hij de laatste tijd telkens ten tonele verscheen. Kim verdween op het einde van de zomer ongeveer zes weken van de aardbodem, wat de speculaties over zijn machtspositie voedde.

Naast geruchten over een ernstige ziekte heerste er ook een hardnekkig theorie over een mogelijke afzetting van Kim. De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst drukte die geruchten echter de kop in met de melding dat Kim geopereerd was aan een cyste in de rechterenkel. Kim is begin de 30, maar zijn werkelijke leeftijd is onbekend. (Belga/AVE)

Noord-Korea heeft een nieuwe fabriek voor uraniumverrijking geopend op de nucleaire site van Yongbyon. Bedoeling is de productiecapaciteit van de fossiele brandstof voor kernwapens te verhogen, zo meldt een Zuid-Koreaanse krant."Infraroodcamera's van de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een warmte-emissie waargenomen op het moment dat gascentrifuges in werking werden gesteld in de nieuwe fabriek", schrijft de Joongang Ilbo. De bouw van de fabriek startte in 2012. De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben al laten weten dat de fabriek enkel licht verrijkt uranium zal produceren voor een toekomstige lichtwaterreactor, maar analisten in het Westen vermoeden dat het voor militair gebruik bestemd is. De site zou in oktober vorig jaar opnieuw operationeel geworden zijn na een laatste nucleaire test eerder op het jaar. Overigens heeft de grootste Noord-Koreaanse krant uitgepakt met groot nieuws: ze publiceerde namelijk foto's van leider Kim Jong-un, zonder de wandelstok waarmee hij de laatste tijd telkens ten tonele verscheen. Kim verdween op het einde van de zomer ongeveer zes weken van de aardbodem, wat de speculaties over zijn machtspositie voedde.Naast geruchten over een ernstige ziekte heerste er ook een hardnekkig theorie over een mogelijke afzetting van Kim. De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst drukte die geruchten echter de kop in met de melding dat Kim geopereerd was aan een cyste in de rechterenkel. Kim is begin de 30, maar zijn werkelijke leeftijd is onbekend. (Belga/AVE)