Nobelprijswinnaar Lech Walesa wil dat Polen zich nucleair bewapent tegen Rusland

Lech Walesa © Belga Image

De voormalige Poolse president en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Lech Walesa vindt dat Polen een nucleair wapenarsenaal moet lenen om zich te beschermen tegen Rusland, dat volgens hem een bedreiging vormt.

Walesa heeft dat gezegd een interview, meldt persagentschap AFP. De vroegere leider van Solidarnosc, de protestbeweging die het einde van het communisme in Polen inleidde, wil dat zijn land zich sterk opstelt tegenover Rusland.

Kernwapens

‘Poetin wil ons bang maken met zijn nucleaire wapens, waarom zouden wij dan niet over zo’n arsenaal kunnen beschikken?’, vraagt de 70-jarige Walesa zich af. Hij lanceert meteen een voorstel. ‘We zouden nucleaire wapens kunnen lenen, of hier plaatsen, om Poetin duidelijk te maken dat als een Russische soldaat voet op onze grond zet, we zullen terugslaan. Laat dat duidelijk zijn’, zegt Walesa.

De Nobelprijswinnaar voor de Vrede laat verstaan niets tegen de Russen te hebben maar dat hij ‘niet zal toestaan dat buitenlandse troepen Polen binnendringen’.

Eerder deze maand zei Walesa al dat Europese of Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne volgens hem wel eens tot een nucleair conflict zou kunnen leiden tussen de NAVO en Rusland.

Euro

Walesa laat in het interview ook zijn licht schijnen op de mogelijke toetreding van Polen tot de euro. Polen ‘loopt al te veel achter’ en daarom hoopt hij dat de toetreding nog gebeurt ‘voor ik sterf’.

In de huidige Poolse president Bronislaw Komorowski heeft Walesa alvast een medestander, al is de centrumrechtse regering minder gehaast om de euro in te voeren. Toch zal de Poolse regering zich proberen te houden aan de Maastricht-normen tegen 2015. Maar voor de invoering moet de grondwet worden aangepast, en momenteel is hiervoor geen voldoende grote meerderheid in het parlement. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content