Nieuwe demonstraties en opstoten in Hamburg tegen G-20

© Reuters

Naar aanloop naar de top van de twintig rijkste landen ter wereld in Hamburg hebben in de Duitse havenstad vrijdagmorgen honderden demonstranten verzamelen geblazen aan de passagiersterminal en het verkeersknooppunt Berliner Tor. Ook elders in de stad is het onrustig.

Het gaat er stevig aan toe in Hamburg, waar zwaar protest is tegen de G-20 die daar de komende dagen plaatsvindt. De groepering Block G20 – Colour the red zone heeft aangekondigd de meest beveiligde zone te willen binnendringen. Aan de passagiersterminal zetten meer dan duizend in het wit en lila geklede mensen zich in beweging.

Volgens ooggetuigen trad de politie met de wapenstok tegen hen op. Aan de Berliner Tor liepen er meer dan tweehonderd demonstranten, het kwam er tot rellen met de politie. Aan het station Altona hebben vermoedelijke tegenstanders van de top politievoertuigen in brand gestoken. De politie treedt op tegen geweldenaars met brandbommen, de bevolking is opgeroepen de zone te mijden.

Ook aan het station Veddel kwam de politie in actie. Ter hoogte van de Sint Michaelkerk heeft de politie zowat tweehonderd mensen omsingeld die lid zijn van Block G20 – Colour the red zone en wiens doel het is toegangswegen tot de top te blokkeren en door te dringen tot de veiligheidszone. In de binnenstad zijn op meerdere kruispunten wegblokkades opgeworpen. De politie heeft de demonstranten opgeroepen die vreedzaam te ontruimen.

Demonstranten hebben ook een belangrijk knooppunt in de haven geblokkkeerd. Vrachtwagens kwamen tot stilstand, betogers slingerden zich rondom de rijen trucks en staken Bengaals vuur aan. De groepering ‘…Ums Ganze’ van linksradicalen en communisten had tot een blokkade van de havenlogistiek opgeroepen. Meerdere politiewagens zijn beschadigd.

Op meerdere plaatsen in de stad zijn auto’s in brand gestoken, over het westen van de havenstad hangt een zwarte rookwolk. ‘Ons doel is het verloop van de G20-top voelbaar te verstoren en de incarnatie van de macht, die de top voorstelt, te breken’, zegt Block G20 – Colour the red zone, die voor 15.00 uur een nieuw trefpunt heeft aangekondigd. In de loop van de nacht, waarbij de balans tot 08.00 uur loopt, zijn volgens de politie 111 agenten gewond geraakt.

Er zijn 29 mensen opgepakt van wie vijftien in hechtenis zijn genomen. Er is veel schade aangericht, onder meer aan geparkeerde auto’s, winkels en het gerechtsgebouw van Altona. Hoeveel gewonden er onder de demonstranten zijn is niet duidelijk.

Partner Content