Nicaragua op de rand van burgeroorlog: reeds meer dan 350 doden bij protesten

11/07/18 om 22:21 - Bijgewerkt op 12/07/18 om 04:11

Bron: Belga

Bij gewelddadige confrontaties tussen demonstranten, ordehandhavers en gewapende regeringsaanhangers zijn volgens mensenrechtenactivisten de voorbije maanden in Nicaragua 351 mensen om het leven gekomen. Minstens 2100 anderen liepen verwondingen op. Dat deelde de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie ANPDH woensdag mee.

Nicaragua op de rand van burgeroorlog: reeds meer dan 350 doden bij protesten

© REUTERS

Sinds midden april komt het in het Midden-Amerikaanse land steeds weer tot bloedige schermutselingen tussen demonstranten, gezagsgetrouwe paramilitaire troepen en de politie. Op zondag kwamen volgens mensenrechtenorganisatie Cenidh 38 mensen om bij confrontaties op verschillende plekken in het land.

De recente protesten tegen de regering werden in april uitgelokt door geplande sociale hervormingen. Intussen eisen de demonstranten dat president Daniel Ortega opstapt, een einde aan het geweld en persvrijheid.

In Washington riep de Interamerikaanse Mensenrechtencommissie woensdag op tot meer druk op president Ortega. 'De internationale gemeenschap moet van zich laten horen en de regering oproepen om een eind te maken aan de onderdrukking, de willekeurige arrestaties en de schendingen van mensenrechten', zei de secretaris van de commissie, Paulo Abrão.

Inmiddels veroordelen talloze internationale mensenrechtenorganisaties het geweld in Nicaragua. 'De boodschap die Nicaraguaanse bevelhebbers uitsturen is dat ze tot alles bereid zijn om het protest tegen deze gewelddadige repressie te verstikken', zei Amnesty International op woensdag.

Onze partners