'Vandaag kondig ik mijn voornemen aan om, met een toekomstige regering, de soevereiniteit van Israël toe te passen op de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee', verklaarde Netanyahu op een persconferentie in Ramat Gan, bij Tel Aviv. De Jordaanvallei beslaat ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied dat sinds 1967 door Israël bezet wordt.

De verklaring van Netanyahu komt een week voor verkiezingen die een bittere strijd beloven te worden. Netanyahu, die het electoraat van de joodse kolonisten het hof maakt die voor de annexatie van de Westelijke Jordaanoever zijn, ligt momenteel nek-aan-nek met zijn tegenstrever Benny Gantz, gewezen chef van het leger.

De Verenigde Staten, die Israël steeds gesteund hebben sinds Donald Trump zijn intrek nam in Het Witte Huis, zouden na de Israëlische verkiezingen de details van hun vredesplan voor het Midden-Oosten voorstellen. Dit plan zal 'een historische en unieke gelegenheid zijn om onze soevereiniteit over onze nederzettingen in Judea en Samaria toe te passen en over andere belangrijke plaatsen voor onze veiligheid, ons erfgoed en onze toekomst', aldus nog Netanyahu.

De annexatie van een deel van de Westelijke Jordaanoever zou 'elke kans op vrede' ruïneren, zo reageerde Hanan Ashrawi van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Het zou volgens haar 'een flagrante diefstal van grond' zijn, die 'niet alleen de tweestatenoplossing maar elke kans op vrede vernietigt'.

VN waarschuwen Israël tegen gedeeltelijke annexatie Westelijke Jordaanoever

De Verenigde Naties hebben woensdag gewaarschuwd tegen een gedeeltelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever, een campagnebelofte die premier Benjamin Netanyahu dinsdag heeft gelanceerd.

"Een dergelijk vooruitzicht zou verwoestend zijn voor de mogelijkheid de onderhandelingen te herlanceren, voor de regionale vrede en voor de essentie zelf van een tweestatenoplossing", aldus de woordvoerder van de VN, Stéphane Dujarric. "Elke Israëlische beslissing om zijn wetten, jurisdictie en administratie op te leggen in de bezette Westelijke Jordaanoever zou geen enkel internationaal wettelijk resultaat hebben." De woordvoerder gaf ook de mening van de secretaris-generaal Antonio Guterres mee. "Het standpunt van de secretaris-generaal is duidelijk. Unilaterale acties helpen het vredesproces niet." Netanyahu beloofde dinsdag om een strategische strook van de Westelijke Jordaanoever te annexeren in het geval hij de parlementsverkiezingen op 17 september wint. Hij heeft het dan over de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee. De Jordaanvallei beslaat ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied dat sinds 1967 door Israël bezet word

'Vandaag kondig ik mijn voornemen aan om, met een toekomstige regering, de soevereiniteit van Israël toe te passen op de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee', verklaarde Netanyahu op een persconferentie in Ramat Gan, bij Tel Aviv. De Jordaanvallei beslaat ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied dat sinds 1967 door Israël bezet wordt. De verklaring van Netanyahu komt een week voor verkiezingen die een bittere strijd beloven te worden. Netanyahu, die het electoraat van de joodse kolonisten het hof maakt die voor de annexatie van de Westelijke Jordaanoever zijn, ligt momenteel nek-aan-nek met zijn tegenstrever Benny Gantz, gewezen chef van het leger. De Verenigde Staten, die Israël steeds gesteund hebben sinds Donald Trump zijn intrek nam in Het Witte Huis, zouden na de Israëlische verkiezingen de details van hun vredesplan voor het Midden-Oosten voorstellen. Dit plan zal 'een historische en unieke gelegenheid zijn om onze soevereiniteit over onze nederzettingen in Judea en Samaria toe te passen en over andere belangrijke plaatsen voor onze veiligheid, ons erfgoed en onze toekomst', aldus nog Netanyahu. De annexatie van een deel van de Westelijke Jordaanoever zou 'elke kans op vrede' ruïneren, zo reageerde Hanan Ashrawi van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Het zou volgens haar 'een flagrante diefstal van grond' zijn, die 'niet alleen de tweestatenoplossing maar elke kans op vrede vernietigt'. De Verenigde Naties hebben woensdag gewaarschuwd tegen een gedeeltelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever, een campagnebelofte die premier Benjamin Netanyahu dinsdag heeft gelanceerd."Een dergelijk vooruitzicht zou verwoestend zijn voor de mogelijkheid de onderhandelingen te herlanceren, voor de regionale vrede en voor de essentie zelf van een tweestatenoplossing", aldus de woordvoerder van de VN, Stéphane Dujarric. "Elke Israëlische beslissing om zijn wetten, jurisdictie en administratie op te leggen in de bezette Westelijke Jordaanoever zou geen enkel internationaal wettelijk resultaat hebben." De woordvoerder gaf ook de mening van de secretaris-generaal Antonio Guterres mee. "Het standpunt van de secretaris-generaal is duidelijk. Unilaterale acties helpen het vredesproces niet." Netanyahu beloofde dinsdag om een strategische strook van de Westelijke Jordaanoever te annexeren in het geval hij de parlementsverkiezingen op 17 september wint. Hij heeft het dan over de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee. De Jordaanvallei beslaat ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied dat sinds 1967 door Israël bezet word