De partijleider van het rechts-conservatieve Likoed zei dat de komende verkiezingsperiode bepalend zal zijn. 'Zullen we in staat zijn onze veiligheid te waarborgen en de controle over het belangrijke gebied Judea en Samaria (de Westoever, nvdr.)? We hebben gezien wat er gebeurd is na een terugtrekking uit de Gazastrook', zei Netanyahu.

Als het tot een terugtrekking zou komen, valt volgens hem een 'Gazastrook in Judea en Samaria' te vrezen. Israël ontruimde de Gazastrook in 2005, in 2007 nam het radicaal-islamistische Hamas gewapenderhand de controle.

Netanyahu zei dat hij bereikt heeft dat de Amerikaanse president Donald Trump de Golanhoogte erkent als Israëlisch grondgebied. Hij wil nu 'overgaan tot de volgende fase' en de Israëlische soevereiniteit vestigen op de Westoever. Tot nu toe was dat vooral een eis van de ultrarechtse coalitiepartner van Netanyahu. Netanyahu sprak zich in het verleden uit voor de oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse staat.

Israël veroverde in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog onder meer de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Vandaag wonen daar meer dan 600.000 Israëlische kolonisten in meer dan 200 nederzettingen. Onderwijsminister Naftali Bennett dringt er steeds weer op aan grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. De Palestijnen daarentegen willen de gebieden voor een eigen staat Palestina, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Israël kiest dinsdag een nieuw parlement. De fusiepartij Blauw-Wit, die een centrumkoers vaart, kan volgens de peilingen de grootste kracht worden in het parlement, nipt voor het rechts-conservatieve Likoed. Blauw-Wit wordt geleid door de voormalige legerbaas Benny Gantz. Maar het is de vraag of Gantz de meerderheid in het parlement achter zich kan krijgen om een regering te vormen.

De partijleider van het rechts-conservatieve Likoed zei dat de komende verkiezingsperiode bepalend zal zijn. 'Zullen we in staat zijn onze veiligheid te waarborgen en de controle over het belangrijke gebied Judea en Samaria (de Westoever, nvdr.)? We hebben gezien wat er gebeurd is na een terugtrekking uit de Gazastrook', zei Netanyahu. Als het tot een terugtrekking zou komen, valt volgens hem een 'Gazastrook in Judea en Samaria' te vrezen. Israël ontruimde de Gazastrook in 2005, in 2007 nam het radicaal-islamistische Hamas gewapenderhand de controle. Netanyahu zei dat hij bereikt heeft dat de Amerikaanse president Donald Trump de Golanhoogte erkent als Israëlisch grondgebied. Hij wil nu 'overgaan tot de volgende fase' en de Israëlische soevereiniteit vestigen op de Westoever. Tot nu toe was dat vooral een eis van de ultrarechtse coalitiepartner van Netanyahu. Netanyahu sprak zich in het verleden uit voor de oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse staat. Israël veroverde in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog onder meer de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Vandaag wonen daar meer dan 600.000 Israëlische kolonisten in meer dan 200 nederzettingen. Onderwijsminister Naftali Bennett dringt er steeds weer op aan grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. De Palestijnen daarentegen willen de gebieden voor een eigen staat Palestina, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Israël kiest dinsdag een nieuw parlement. De fusiepartij Blauw-Wit, die een centrumkoers vaart, kan volgens de peilingen de grootste kracht worden in het parlement, nipt voor het rechts-conservatieve Likoed. Blauw-Wit wordt geleid door de voormalige legerbaas Benny Gantz. Maar het is de vraag of Gantz de meerderheid in het parlement achter zich kan krijgen om een regering te vormen.