Boerka's, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden in Nederland verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Het kabinet heeft ingestemd met een beperkt verbod op de gezichtsbedekkende kleding, aldus minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk na de ministerraad.

Wel op straat

Het kabinet vindt het verbod van belang voor de dienstverlening van de overheid aan de burger en voor de veiligheid. Op straat mag de gezichtsbedekkende kleding nog wel. "In het onderwijs moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Als een moeder een kind komt ophalen op school dan moet je kunnen zien of het wel echt de moeder is", aldus Plasterk.

Hij benadrukt dat het verbod losstaat van de discussie over religieuze symbolen. Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. De politie kan in de openbare ruimte vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen, als zij meent dat dat nodig is voor identificaties.

Nog geen datum

Over het "boerkaverbod" hadden VVD en PvdA in oktober 2012 al afspraken gemaakt in het regeerakkoord. Het is nog niet te zeggen wanneer het nieuwe verbod op gezichtsbedekkingen daadwerkelijk van kracht wordt. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten er nog mee instemmen. (Belga/WB)

Boerka's, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden in Nederland verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Het kabinet heeft ingestemd met een beperkt verbod op de gezichtsbedekkende kleding, aldus minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk na de ministerraad. Het kabinet vindt het verbod van belang voor de dienstverlening van de overheid aan de burger en voor de veiligheid. Op straat mag de gezichtsbedekkende kleding nog wel. "In het onderwijs moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Als een moeder een kind komt ophalen op school dan moet je kunnen zien of het wel echt de moeder is", aldus Plasterk. Hij benadrukt dat het verbod losstaat van de discussie over religieuze symbolen. Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. De politie kan in de openbare ruimte vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen, als zij meent dat dat nodig is voor identificaties. Over het "boerkaverbod" hadden VVD en PvdA in oktober 2012 al afspraken gemaakt in het regeerakkoord. Het is nog niet te zeggen wanneer het nieuwe verbod op gezichtsbedekkingen daadwerkelijk van kracht wordt. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten er nog mee instemmen. (Belga/WB)