Mobiliseert Hezbollah strijders voor aanval VS?

Foto van Hezbollahleider Hassan Nasrallah in Beirut © ImageGlobe
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De Libanese sjiitische groepering Hezbollah mobiliseert haar troepen met het oog op een mogelijke aanval van de Verenigde Staten en hun bondgenoten op Syrië. Dat moet blijken uit getuigenissen uit Libanon.

Hezbollah heeft officieel niets bekendgemaakt, maar het Franse persagentschap AFP vernam van inwoners van de Zuid-Libanese stad Tyre dat er een algemene mobilisatie van strijders aan de gang is.

Verschillende strijders zijn de voorbije dagen verdwenen uit de omgeving en hun telefoons zijn uitgezet, zodat ze niet getraceerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de Bekavallei in het oosten van Libanon, een bolwerk van Hezbollah. De militanten hebben er hun normale posten verlaten.

Tieners aan checkpoints

In de zuidelijke voorsteden van de hoofdstad Beirut, waar Hezbollah eveneens de plak zwaait, hebben aan de checkpoints tieners de plaats ingenomen van de ervaren strijders. Dat wijst er mogelijk op dat deze laatsten door de groepering naar andere plaatsen zijn gestuurd.

Aanval op Israël?

Hezbollah is een trouwe bondgenoot van Syrië. Eerder had de pro-Hezbollahkrant Al-Akhbar al gemeld dat ‘het Syrische leger eenheden heeft gemobiliseerd die tot nu toe nog geen rol hadden gespeeld in het conflict’ en dat ‘het islamitische verzet (lees: Hezbollah) al zijn officieren heeft opgeroepen om hun posities in te nemen’.

Dat bericht kwam op dezelfde dag dat een krant uit Koeweit schreef dat Hezbollah plannen heeft om Israël aan te vallen vanuit Syrië, als de VS het regime van Bashar al-Assad zou aanvallen.

Interventie

De Amerikaanse president Barack Obama wacht op groen licht van het Congres om een militaire interventie in Syrië te lanceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content