"Verontrustend." Zo noemde Mitt Romney de voorbereidingswerken voor de Olympische Spelen op de eerste dag van zijn buitenlandse tournee, die ook door Israel en Polen zal leiden. "Het is moeilijk te zeggen hoe de Spelen zullen uitdraaien", zei hij in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC.

Wat stuitte Romney zo tegen de borst? "De verhalen over de privébewakingsfirma die niet genoeg mensen had, de mogelijke staking van de grensbeambten en de douane - dat is niet bemoedigend."

Ook het Britse publiek mocht een tikje enthousiaster vond hij, want er zijn drie dingen die Olympische Spelen succesvol maken: de atleten, de vrijwilligers en "het volk van het land. Komt dat samen om het Olympische moment te vieren? Dat is iets dat we pas zullen te weten komen wanneer de Spelen beginnen."

Het midden van nergens

Bij de Britse premier David Cameron schoten Romney's opmerkingen meteen in het verkeerde keelgat. "Wij houden Olympische Spelen in een van de drukste, meest bruisende steden ter wereld", zei hij. "Natuurlijk is het makkelijker als je de Spelen houdt 'in the middle of nowhere'."

Met dat midden van nergens bedoelde hij Salt Lake City, waar Romney zelf aan het hoofd stond van de organisatie van de Winterspelen in 2002.

Cameron stipte ook aan dat hij niet zou nalaten om Romney die boodschap persoonlijk mee te geven tijdens de ontmoeting die beide heren later hadden in Downing Street 10.

Ook Boris Johnson, de burgemeester van Londen, gaf Romney een veeg uit de pan. "Ik hoor dat er een vent genaamd Mitt Romney is die zich afvraagt of we er klaar voor zijn", zei hij tegen een publiek van tachtigduizend mensen in Hyde park. "Zijn wij klaar? Jawel, wij zijn klaar!"

Eén en ander had tot gevolg dat Romney zijn opmerkingen meteen alweer moest inslikken.

"Mijn ervaring met de Olympische Spelen is dat het onmogelijk is om alle vergissingen te vermijden", zei hij bij een ontmoeting met Labour-leider Ed Miliband. "Natuurlijk worden er van tijd tot tijd fouten gemaakt, maar die worden overschaduwd door het de buitengewone demonstraties van moed, karakter en doorzettingsvermogen van de atleten."

Tot overmaat van ramp vergat Romney bij die ontmoeting ook nog eens Milibandds naam.

Landkaart
Voor Romney komt het er bij deze buitenlandse trip op aan om de kiezers thuis te laten zien dat hij op zijn plaats is in het gezelschap van buitenlandse leiders. De smalende koppen in de Britse kranten, die ondertussen hun weg terug vonden naar de VS, zullen daar niet bij helpen.

Politici van alle drie de grote Britse partijen, die geciteerd werden door The Times of London, lieten fijntjes weten dat ze "niet overdonderd" waren door Romney.

Ook uit Salt Lake City (de hoofdstad van de staat Utah, met anderhalf miljoen inwoners) kwam er reactie. "David Cameron mag langskomen wanneer hij wil", liet burgemeester Ralph Becker weten. "We zullen hem ook een landkaart toesturen, zodat hij 'the middle of nowhere' zonder enig probleem kan vinden." (TV)

"Verontrustend." Zo noemde Mitt Romney de voorbereidingswerken voor de Olympische Spelen op de eerste dag van zijn buitenlandse tournee, die ook door Israel en Polen zal leiden. "Het is moeilijk te zeggen hoe de Spelen zullen uitdraaien", zei hij in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC. Wat stuitte Romney zo tegen de borst? "De verhalen over de privébewakingsfirma die niet genoeg mensen had, de mogelijke staking van de grensbeambten en de douane - dat is niet bemoedigend." Ook het Britse publiek mocht een tikje enthousiaster vond hij, want er zijn drie dingen die Olympische Spelen succesvol maken: de atleten, de vrijwilligers en "het volk van het land. Komt dat samen om het Olympische moment te vieren? Dat is iets dat we pas zullen te weten komen wanneer de Spelen beginnen." Het midden van nergens Bij de Britse premier David Cameron schoten Romney's opmerkingen meteen in het verkeerde keelgat. "Wij houden Olympische Spelen in een van de drukste, meest bruisende steden ter wereld", zei hij. "Natuurlijk is het makkelijker als je de Spelen houdt 'in the middle of nowhere'." Met dat midden van nergens bedoelde hij Salt Lake City, waar Romney zelf aan het hoofd stond van de organisatie van de Winterspelen in 2002. Cameron stipte ook aan dat hij niet zou nalaten om Romney die boodschap persoonlijk mee te geven tijdens de ontmoeting die beide heren later hadden in Downing Street 10. Ook Boris Johnson, de burgemeester van Londen, gaf Romney een veeg uit de pan. "Ik hoor dat er een vent genaamd Mitt Romney is die zich afvraagt of we er klaar voor zijn", zei hij tegen een publiek van tachtigduizend mensen in Hyde park. "Zijn wij klaar? Jawel, wij zijn klaar!" Eén en ander had tot gevolg dat Romney zijn opmerkingen meteen alweer moest inslikken. "Mijn ervaring met de Olympische Spelen is dat het onmogelijk is om alle vergissingen te vermijden", zei hij bij een ontmoeting met Labour-leider Ed Miliband. "Natuurlijk worden er van tijd tot tijd fouten gemaakt, maar die worden overschaduwd door het de buitengewone demonstraties van moed, karakter en doorzettingsvermogen van de atleten." Tot overmaat van ramp vergat Romney bij die ontmoeting ook nog eens Milibandds naam.Landkaart Voor Romney komt het er bij deze buitenlandse trip op aan om de kiezers thuis te laten zien dat hij op zijn plaats is in het gezelschap van buitenlandse leiders. De smalende koppen in de Britse kranten, die ondertussen hun weg terug vonden naar de VS, zullen daar niet bij helpen. Politici van alle drie de grote Britse partijen, die geciteerd werden door The Times of London, lieten fijntjes weten dat ze "niet overdonderd" waren door Romney. Ook uit Salt Lake City (de hoofdstad van de staat Utah, met anderhalf miljoen inwoners) kwam er reactie. "David Cameron mag langskomen wanneer hij wil", liet burgemeester Ralph Becker weten. "We zullen hem ook een landkaart toesturen, zodat hij 'the middle of nowhere' zonder enig probleem kan vinden." (TV)