Mitt Romney: ‘De president heeft Amerika teleurgesteld’

© Reuters

Mitt Romney heeft de Republikeinse nominatie voor het Witte Huis aanvaard. Hij presenteerde hij zich als het tegendeel van Barack Obama: een beslagen zakenman die de VS-economie weer recht kan trekken.

Ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney (64) leverde wellicht de beste politieke speech van zijn leven af. Romney, die de naam heeft dat hij een gevoelloze robot is, kreeg zichtbaar een krop in de keel toen hij het had over de liefde tussen zijn ouders en de jonge jaren van zijn eigen kinderen.

Tegelijkertijd viel hij president Barack Obama aan. Die heeft zijn beloften van ‘hope and change’ niet waargemaakt, zei zij. “De president heeft Amerika teleurgesteld.”

“Als u opwinding voelde toen u voor Barack Obam, stemde, zou u dat dan ook niet moeten voelen nu hij president Obama is?”, vroeg Romney. “Er schort iets aan het werk dat hij afgeleverd heeft als het beste gevoel dat u over hem had er kwam op de dag dat u voor hem stemde.”

Heel veel banen

Maar Romney had niet alleen sussende taal voor Obama. “President Obama beloofde dat hij een begin zou maken met het vertragen van het stijgen van de oceaan en het genezen van de planeet”, sneerde Romney. “Mijn belofte is dat ik u en uw familie zal helpen.”

“Wat ons land vandaag nodig heeft, is niet moeilijk of diepgaand. Er is geen speciale regeringscommissie nodig om ons te vertellen wat Amerika nodig heeft. Wat Amerika nodig heeft, is jobs. Heel veel jobs.”

Romney zei dat hij een plan heeft om twaalf miljoen banen te creëren, mar zei niet hoe. Hij kondigde aan dat hij Obamcare, de ziektehervorming van de president zou “herroepen en vervangen”, maar zei niet waarmee.

Gespierde taal

Ook Romney herhaalde de onwaarheden waar zijn campagne en zijn partij al maanden mee uitpakken. Beweringen dat Obama de ziekteverzekering voor de ouderen uitholt, dat hij de belastingen verhoogd heeft voor de middenklasse en zich in het buitenland ging excuseren voor Amerika, zijn keer op keer fout bevonden door perslui en feitencheckers.

Opvallend was Romney’s gespierde taal over buitenlands beleid. Zo signaleerde hij dat hij Iran en het nucleaire pogramma van dat land een stuk harder zou aanpakken dan Obama. “In zijn eerste tv-interview als president zei hij dat we moeten praten met Iran. We praten nog altijd en de Iraanse centrifuges draaien door.”

Romney verweet Obama dat hij de Amerikaanse landsverdediging verzwakt heeft door te besparen op defensie. Onder zijn leiding, beloofde Romney, zou Amerika “een leger hebben dat zo sterk is dat geen natie het ooit zou aandurven om het uit te dagen.”

Bizarre Eastwood

Romney werd op het conventiepodium voorafgegaan door senator Marco Rubio uit Florida. Die zoon van Cubaanse immigranten geldt als een van de grote beloften van de Republikeinse partij. Hij werd echter overstemd door het bizarre moment dat voorafging: het verrassingsoptreden van acteur Clint Eastwood.

Die onderbrak zijn speech een paar keer om te spreken tegen een ingebeelde Barack Obama die naast het podium schunnigheden zat te roepen over Romney.

“Wat moet ik Romney vertellen?”, vroeg Eastwood de imaginaire president. “Dat kan ik hem toch niet zeggen? Dat kán hij helemaal niet doen met zichzelf.”

De Republikeinse partij liet achteraf horen dat een icoon als Clint Eastwood niet beoordeeld mag worden volgens dezelfde maatstaven als een politicus. Zijn geïmproviseerde toespraak “was een adempauze tussen de typische politieke speeches en het publiek genoot ervan”, luide het statement. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content