Zes doden bij schietpartij tijdens 4 juli-parade in buitenwijk van Chicago – verdachte opgepakt

Highland Park in Chicago, na de schietpartij op een 4 juli-viering (4/7/22). © Reuters

Bij de schietpartij maandagochtend (lokale tijd) tijdens de parade voor Onafhankelijkheidsdag in Highland Park, een buitenwijk van Chicago, in de Amerikaanse staat Illinois, zijn minstens 6 doden en 31 gewonden gevallen. Dat heeft politiecommandant Chris O’Neill van de Highland Park Police bekendgemaakt op een persconferentie. Een 22-jarige verdachte is opgepakt.

31 mensen zijn opgenomen in twee lokale ziekenhuizen, de overgrote meerderheid van hen vanwege schotwonden, zegt een woordvoerder van de ziekenhuiskoepel. Er raakten ook mensen gewond in de chaos na de schietpartij. De politie heeft een verdachte opgepakt. Het gaat om een 22-jarige blanke, magere man, die in de buurt woont. Hij werd tijdens een verkeerscontrole herkend in het voertuig dat de politie eerder had geïdentificeerd. Na een korte achtervolging werd hij ‘zonder incident’ gearresteerd.

‘Worstelen met de terreur’

De politie trof een geweer aan op de plaats van het incident en gaat ervan uit dat de verdachte vanop een dak boven een winkel schoot. De verdachte kon via een onbewaakte ladder op het dak komen. Volgens de politie schoot hij ‘lukraak’. Over een motief is nog niets bekend.

Honderden agenten werden ingezet om de verdachte te arresteren en de slachtoffers bij te staan. Televisiebeelden tonen agenten die door lege straten lopen, waar de stoepen bedekt zijn met in paniek achtergelaten campingstoelen. Ook de FBI kwam ter plaatse. Rond het centrum werd een veiligheidsperimeter ingesteld.

Burgemeester Nancy Rotering sprak haar medeleven uit aan de naasten van de slachtoffers. ‘Vanochtend om 10.14 uur is onze gemeenschap geterroriseerd door een gewelddaad die ons zwaar heeft geshockeerd. Op een dag dat we samenkwamen om gemeenschap en vrijheid te vieren, rouwen we in de plaats om het tragische verlies en worstelen met de terreur die ons is toegebracht.’ De burgemeester bedankte ook de hulpverleners die ter plaatse kwamen tijdens de schietpartij. Alle feestelijkheden rond 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag, werden afgelast.

Festiviteiten geannuleerd

Ook in verschillende naburige steden werden de festiviteiten geannuleerd. Highland Park is een welvarende voorstad op zo’n 40 kilometer ten noorden van Chicago, aan de oevers van Lake Michigan.

De schietpartij komt er terwijl veel Amerikanen andere recente bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben, zoals de massamoord op 24 mei waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde, Texas, en de aanval van 14 mei waarbij tien mensen stierven in een supermarkt in Buffalo, New York.

Volgens de website Gun Violence Archive, vielen in de Verenigde Staten sinds begin dit jaar al 22.000 doden door vuurwapengeweld. In die cijfers zijn ook de zelfmoorden meegeteld.

Biden ‘geschokt’

De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat hij ‘geschokt’ is door ‘het zinloze wapengeweld dat op deze Onafhankelijkheidsdag weer eens leed gebracht heeft naar een Amerikaanse buurt’. In een verklaring beloofde hij ook om de ‘strijd tegen de epidemie van het wapengeweld’ niet op te geven.

Partner Content