Conflict Soedan: dodentol loopt op 97

Rook boven Omdurman, vlakbij de Soedanese hoofdstad Karthoem. © Reuters

Bij gewelddadige gevechten tussen het leger en de paramilitairen in Soedan zijn al 97 mensen om het leven gekomen en tientallen gewonden gevallen. Bij de doden zijn ook drie VN-medewerkers.

Het geweld tussen het leger en paramilitairen in Soedan heeft aan minstens 97 mensen het leven gekost, meldt het Soedanese Artsensyndicaat maandag.

Volgens dat Artsensyndicaat zijn er ook talrijke gewonden gevallen. Niet alle dodelijke slachtoffers zitten in de dodentol, aangezien volgens het syndicaat heel wat mensen niet naar het ziekenhuis konden gaan. Het geweld is het resultaat van de oplopende spanningen tussen legerleider Abdel Fattah al-Burhane en generaal Mohamed Hamdane Daglo, aanvoerder van de paramilitaire groep RSF. Het conflict in het Noord-Afrikaanse land groeide zaterdag op enkele uren tijd uit tot een zware crisis met gevechten tussen het leger en de paramilitairen.

Het geweld is het resultaat van de oplopende spanningen tussen legerleider Abdel Fattah al-Burhane en RSF-aanvoerder Mohamed Hamdane Daglo. De RSF is een paramilitaire groep die werd opgericht onder de afgezette leider Omar al-Bashir. Protesten tegen Bashir leidde in 2019 tot diens afzetting, en de installatie van een burgerregering.

Die was geen lang leven beschoren: in 2021 grepen het leger en de RSF de macht. Eind vorig jaar werd onder internationale druk een ontwerpakkoord gesloten met een tijdlijn richting verkiezingen en richting overdracht van de macht aan burgers. Sindsdien lopen de spanningen tussen de militaire groepen op.

Partner Content