De feiten speelden zich af in het tweede arrondissement van Parijs, in het centrum van de Franse hoofdstad. De politie van Parijs meldt dat de man in totaal vijf mensen aanviel.

Eén slachtoffer is overleden, twee anderen raakten ernstig gewond en twee slachtoffers zijn lichtgewond. De aanvaller zelf is overleden, bevestigt de politie. Volgens verschillende media werd hij door de aanwezige agenten neergeschoten.

Terreuronderzoek

Tijdens de aanval zou de dader 'Allah Akbar' (Arabisch voor 'God is groot') hebben geroepen. De anti-terreureenheid van de politie voert een onderzoek uit naar het incident, zei openbaar aanklager François Molins zaterdagavond tijdens een persconferentie.

Er loopt een onderzoek naar 'moord, en poging tot moord op dragers van het openbaar gezag, in verband met een terroristische onderneming'.

Dader

Even later meldde het gespecialiseerde SITE Intelligence Group, dat jihadistische propaganda bestudeert, dat terreurmilitie IS de vermoedelijke aanslag heeft opgeëist. De opeising zou gebeurd zijn via IS-communicatiekanaal Amaq.

Persagentschap AFP meldt uit gerechtelijke bron te hebben vernomen dat de dader de in 1997 in Tsjetsjenië geboren Khamzat A. is. Zijn ouders zijn opgepakt.

De man had geen gerechtelijke antecedenten, maar was naar verluidt wel bekend bij de inlichtingendiensten: zijn naam stak in het bestand 'S' van de Franse inlichtingendiensten. Dat bestand omvat meer dan 10.000 personen, onder wie geradicaliseerde islamisten en individuen die een band zouden kunnen hebben met terreurbewegingen, maar ook hooligans en leden van uiterst rechtse of linkse groeperingen.

De stond daarnaast ook vermeld in FSPRT, de databank die door Frankrijk wordt bijgehouden ter preventie van islamistische radicalisering. Zijn registratie in die databank had volgens een bron echter meer te maken met 'zijn relaties' dan met 'zijn eigen houding, daden en standpunten'. Om diezelfde reden werd de dader een jaar geleden ook eens door de antiterreurpolitie ondervraagd: hij kende een man die banden had met iemand die naar Syrië was vertrokken.

Reactie Macron

De Franse president Emmanuel Macron zei in een reactie op Twitter dat 'Frankrijk opnieuw een prijs betaalt in bloed, maar geen centimeter geeft aan vijanden van de vrijheid'.

De aanval vond plaats in het tweede arrondissement, vlakbij de Parijse opera, in een toeristische buurt met bars, restaurants en bioscopen die op een zaterdagavond zeer drukbezocht zijn.

'Geen link met België'

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is er 'op het eerste zicht geen link met ons land'. Dat verklaarde hij zondagmiddag in het VTM NIEUWS. Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD heeft beslist om het terreurniveau niet aan te passen, zo voegde hij eraan toe.

Jambon gaf aan dat hij persoonlijk geen contact heeft gehad met zijn Franse collega, maar dat de betrokken diensten wel met elkaar in contact staan, onder meer via de verbindingsofficier.

De feiten speelden zich af in het tweede arrondissement van Parijs, in het centrum van de Franse hoofdstad. De politie van Parijs meldt dat de man in totaal vijf mensen aanviel. Eén slachtoffer is overleden, twee anderen raakten ernstig gewond en twee slachtoffers zijn lichtgewond. De aanvaller zelf is overleden, bevestigt de politie. Volgens verschillende media werd hij door de aanwezige agenten neergeschoten. Tijdens de aanval zou de dader 'Allah Akbar' (Arabisch voor 'God is groot') hebben geroepen. De anti-terreureenheid van de politie voert een onderzoek uit naar het incident, zei openbaar aanklager François Molins zaterdagavond tijdens een persconferentie. Er loopt een onderzoek naar 'moord, en poging tot moord op dragers van het openbaar gezag, in verband met een terroristische onderneming'.Even later meldde het gespecialiseerde SITE Intelligence Group, dat jihadistische propaganda bestudeert, dat terreurmilitie IS de vermoedelijke aanslag heeft opgeëist. De opeising zou gebeurd zijn via IS-communicatiekanaal Amaq.Persagentschap AFP meldt uit gerechtelijke bron te hebben vernomen dat de dader de in 1997 in Tsjetsjenië geboren Khamzat A. is. Zijn ouders zijn opgepakt.De man had geen gerechtelijke antecedenten, maar was naar verluidt wel bekend bij de inlichtingendiensten: zijn naam stak in het bestand 'S' van de Franse inlichtingendiensten. Dat bestand omvat meer dan 10.000 personen, onder wie geradicaliseerde islamisten en individuen die een band zouden kunnen hebben met terreurbewegingen, maar ook hooligans en leden van uiterst rechtse of linkse groeperingen. De stond daarnaast ook vermeld in FSPRT, de databank die door Frankrijk wordt bijgehouden ter preventie van islamistische radicalisering. Zijn registratie in die databank had volgens een bron echter meer te maken met 'zijn relaties' dan met 'zijn eigen houding, daden en standpunten'. Om diezelfde reden werd de dader een jaar geleden ook eens door de antiterreurpolitie ondervraagd: hij kende een man die banden had met iemand die naar Syrië was vertrokken. De Franse president Emmanuel Macron zei in een reactie op Twitter dat 'Frankrijk opnieuw een prijs betaalt in bloed, maar geen centimeter geeft aan vijanden van de vrijheid'.De aanval vond plaats in het tweede arrondissement, vlakbij de Parijse opera, in een toeristische buurt met bars, restaurants en bioscopen die op een zaterdagavond zeer drukbezocht zijn. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is er 'op het eerste zicht geen link met ons land'. Dat verklaarde hij zondagmiddag in het VTM NIEUWS. Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD heeft beslist om het terreurniveau niet aan te passen, zo voegde hij eraan toe.Jambon gaf aan dat hij persoonlijk geen contact heeft gehad met zijn Franse collega, maar dat de betrokken diensten wel met elkaar in contact staan, onder meer via de verbindingsofficier.