De Duitse regering houdt wel vast aan het document, de beslissing werd genomen en het document is definitief, aldus Angela Merkel. Ze geeft toe dat de beslissing van Donald Trump de dingen niet gemakkelijker maakt, maar dat ze van plan is om met hem te blijven praten, onder meer op de NAVO-top in juli in Brussel.

Bovendien heeft de beslissing van de Amerikaanse president Merkel nog meer overtuigd dat gewerkt moet worden aan een eenvormige, sterke Europese Unie. Europa moet zijn lot meer in eigen handen nemen en zijn waarden zelf verdedigen, bijvoorbeeld samen met Japan. Tegenover de VS mogen Duitsland en Europa niet meer roekeloos zijn.

Toch betekent het protectionistische beleid van Trump niet het einde van het partnerschap met de VS. 'Er zijn goede redenen om te blijven vechten voor een trans-Atlantische alliantie', aldus de bondskanselier. Eerder verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas al dat je 'in enkele seconden met 280 karakters op Twitter het vertrouwen kan tenietdoen', terwijl de Franse president Emmanuel Macron zei dat de mate van het succes van internationale samenwerking niet 'door woedeaanvallen' mag worden bepaald.

Trump verklaarde zaterdagavond op Twitter dat hij niet langer de gezamenlijke slotverklaring van de landen van de G7 onderschrijft. Redenen zijn de 'valse verklaringen' van de Canadese premier Justin Trudeau, die tijdens een persconferentie na afloop van de G7-top in het Canadese La Malbaie had gezegd dat vanaf 14 juli Canadese tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht zouden worden.

Trudeau kreeg het zondag vanuit de VS hard te verduren door zijn uitspraken. Zo verklaarden twee topadviseurs van het Witte Huis dat Trudeau de VS een mes in de rug gestoken heeft en dat er 'een speciale plek is in de hel' voor mensen zoals hij. Europees president Donald Tusk, die ook aanwezig was op de G7-top, verdedigde Trudeau zondagavond dan weer via Twitter: 'Er is een speciale plek in de hemel voor Justin Trudeau. Canada, bedankt voor de perfecte organisatie van de G7.'

De Duitse regering houdt wel vast aan het document, de beslissing werd genomen en het document is definitief, aldus Angela Merkel. Ze geeft toe dat de beslissing van Donald Trump de dingen niet gemakkelijker maakt, maar dat ze van plan is om met hem te blijven praten, onder meer op de NAVO-top in juli in Brussel. Bovendien heeft de beslissing van de Amerikaanse president Merkel nog meer overtuigd dat gewerkt moet worden aan een eenvormige, sterke Europese Unie. Europa moet zijn lot meer in eigen handen nemen en zijn waarden zelf verdedigen, bijvoorbeeld samen met Japan. Tegenover de VS mogen Duitsland en Europa niet meer roekeloos zijn. Toch betekent het protectionistische beleid van Trump niet het einde van het partnerschap met de VS. 'Er zijn goede redenen om te blijven vechten voor een trans-Atlantische alliantie', aldus de bondskanselier. Eerder verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas al dat je 'in enkele seconden met 280 karakters op Twitter het vertrouwen kan tenietdoen', terwijl de Franse president Emmanuel Macron zei dat de mate van het succes van internationale samenwerking niet 'door woedeaanvallen' mag worden bepaald. Trump verklaarde zaterdagavond op Twitter dat hij niet langer de gezamenlijke slotverklaring van de landen van de G7 onderschrijft. Redenen zijn de 'valse verklaringen' van de Canadese premier Justin Trudeau, die tijdens een persconferentie na afloop van de G7-top in het Canadese La Malbaie had gezegd dat vanaf 14 juli Canadese tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht zouden worden. Trudeau kreeg het zondag vanuit de VS hard te verduren door zijn uitspraken. Zo verklaarden twee topadviseurs van het Witte Huis dat Trudeau de VS een mes in de rug gestoken heeft en dat er 'een speciale plek is in de hel' voor mensen zoals hij. Europees president Donald Tusk, die ook aanwezig was op de G7-top, verdedigde Trudeau zondagavond dan weer via Twitter: 'Er is een speciale plek in de hemel voor Justin Trudeau. Canada, bedankt voor de perfecte organisatie van de G7.'