Obama zegt dat VS zullen ingrijpen tegen Russische hacking

© AFP

De Verenigde Staten zullen actie ondernemen tegen de Russische hacks tijdens de verkiezingsrace. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd.

“Ik denk dat er geen twijfel over bestaat dat wanneer een buitenlandse regering de integriteit van onze verkiezingen probeert te beïnvloeden, we actie moeten ondernemen”, zei Obama aan televisiezender NPR in een interview dat vandaag wordt uitgezonden. “En dat zullen we ook doen, op een moment en plaats van onze keuze.”

NBC berichtte eerder dat twee hooggeplaatsten bij de inlichtingendiensten er sterk van overtuigd zijn dat Poetin betrokken was bij de hacks tijdens de verkiezingsrace. Onder meer de e-mailaccount van John Podesta, de voormalige campagnedirecteur van de Democratische kandidaat Hillary Clinton, werd gehackt. De hackingpraktijken zouden tot doel hebben gehad om Donald Trump aan de overwinning te helpen.

President Obama wilde volgens NPR niet zo ver gaan, en zei niet dat de verkiezing van Trump de achterliggende reden was. Ook waren de gelekte mails volgens hem niet verantwoordelijk voor het verlies van Clinton, al bezorgde ze haar campagne “meer problemen” dan die van Trump. Hij vroeg de inlichtingendiensten nog voor hij aftreedt een onderzoek naar de affaire af te ronden. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content