McCarthy eindelijk verkozen als voorzitter van Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

Kevin McCarthy (Republikeinen) © Reuters

De Republikein Kevin McCarthy (57) is rond middernacht (lokale tijd) verkozen tot voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daarvoor waren uiteindelijk vijftien stemrondes nodig.

McCarthy kreeg met 216 stemmen voor en zes onthoudingen net genoeg steun. De Republikeinen beschikken met 222 zetels slechts over een krappe meerderheid in het lagerhuis, waardoor McCarthy zo goed als alle partijleden achter zich moest krijgen.

De voorbije dagen was de Republikeinse fractieleider daar niet in geslaagd. Conservatieve dwarsliggers binnen zijn partij belemmerden zijn aanstelling als voorzitter sinds dinsdag. Ondertussen bleven de Democraten zich eensgezind achter Hakeem Jeffries (52) scharen, die steevast 212 stemmen binnenhaalde en nu de eerste zwarte fractieleider in het Congres wordt.

Verhitte discussies

Het is 164 jaar geleden dat het aanduiden van de voorzitter zo lang aansleepte. In 1859 waren 44 stemrondes verspreid over acht weken nodig vooraleer William Pennington als speaker gekozen werd.

Vlak voor de vijftiende en laatste stemronde had de veertiende en uiteindelijk tevergeefse poging nog tot verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van McCarthy geleid in het halfrond. Bij de start van die stemronde, die plaatsvond na een urenlange onderbreking, had McCarthy zich nochtans optimistisch getoond over zijn kansen om te worden verkozen nadat een compromis was uitgewerkt. Vooral de onthouding van de conservatieve Republikein Matt Gaetz leidde tot ophef.

Uiteindelijk slaagde McCarthy er alsnog in om voldoende stemmen te verzamelen. Daarvoor moest hij wel verscheidene toegevingen doen om de rebellie binnen zijn partij te stoppen. Zo komt er een procedure die de afzetting van de voorzitter vergemakkelijkt. Voor de conservatieven was dit erg belangrijk, de gematigden vrezen dat het McCarthy verzwakt.

Freedom Causes

Daarnaast krijgen meer leden van de machtige Freedom Caucus, de ultraconservatieve factie van de Republikeinen, zitjes in verschillende commissies.

Nu McCarthy is aangesteld, kan het Huis eindelijk zijn werkzaamheden opstarten en kunnen nieuwe verkozenen ingezworen worden. Op de agenda de komende maanden staan onderhandelingen over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, de financiering van de federale overheid en, mogelijk, het vrijmaken van extra middelen voor de oorlog in Oekraïne.

Nu de Republikeinen de controle in het Huis overnemen, hebben ze ook beloofd een reeks onderzoeken in te stellen naar Joe Bidens aanpak van de pandemie of de terugtrekking uit Afghanistan. ‘Het is tijd om controle uit te oefenen op het beleid van de president’, zei Kevin McCarthy eerder deze week in het Huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content