Man steekt zichzelf in brand voor rechtbank waar Donald Trump terechtstaat

De brand werd door meerdere tv-zenders live uitgezonden. © X
Rudi Rotthier

Een man, die eerst gekleurde pamfletten rondgooide, stak zichzelf in brand voor de rechtbank in Manhattan, New York, waar net de jury was samengesteld in de strafzaak rond zwijggeld tegen Donald Trump. Hij verkeert in kritieke toestand. Trump was op dat moment in de rechtszaal aanwezig.

Politieagenten probeerden het vuur te blussen, met hun jassen en met brandblusapparaten. De man werd na enkele minuten in een ziekenwagen afgevoerd. Volgens een politiewoordvoerder is de man ‘nog in leven’, maar ‘zijn toestand is niet goed’. De man is, nog volgens de politie, in 1987 geboren, woonachtig in Florida. Hij reisde wellicht eerder deze week naar New York.

Hij was, aldus de politie, vrijdagnamiddag het park voor de rechtbank ingewandeld, had een tas geopend, de pamfletten in het rond gegooid, en vervolgens een brandversneller aangebracht alvorens zich in brand te steken. Bij de reddingsactie geraakten enkele hulpverleners lichtgewond.

De rondgegooide pamfletten bevatten volgens de woordvoerder ‘samenzweringstheorieën’, onder meer rond piramideschema’s. De man is niet duidelijk te klasseren als pro- of contra-Trump.

Volgens The New York Times was hij donderdag ook in het park, en had hij onder meer een bord bij waarin hij zowel president Biden als Trump beschuldigde van een komende ‘fascistische staatsgreep’.

Jury compleet

Donderdag waren de 12 juryleden en 1 plaatsvervanger aangeduid in deze strafzaak. Vrijdag werden nog 5 plaatsvervangers gezocht en gevonden. Gewezen president Donald Trump was op het moment van de zelfverbranding in de rechtszaal aanwezig. Hij verliet korte tijd later de rechtbank, samen met zijn beveiliging, voor een middagpauze.

Denk je aan zelfdoding en heb je behoefte aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content