Macron stelt herschikte regering voor, meeste topministers blijven op post

© Belga

De Franse president Emmanuel Macron heeft, na de lokale verkiezingen van vorige week, zijn nieuwe herschikte regering voorgesteld.

Nadat Macron vorige week al zijn premier Edouard Philippe de laan uitstuurde en verving door de relatief onbekende Jean Castex, was maandag de rest van de regering aan de beurt. De grote namen blijven op post, al moet minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner wel plaats ruimen voor de centrumrechtse voormalige begrotingsminister Gerard Darmanin en krijgt de in Frankrijk bekende topadvocaat Eric Dupond-Moretti het departement Justitie in handen.

Herschikking

Naast de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie moest ook de minister van Milieu wijken. Daar komt nu Barbara Pompili, een voormalige groene politica die al enkele jaren in het parlement zetelt voor La République En Marche (LREM), de politieke beweging van de Franse president.

Verder keert voormalig minister van Volksgezondheid Roselyne Bachelot terug, nu als minister van Cultuur. Bachelot werd destijds aan de deur gezet omdat ze miljarden had uitgegeven aan vaccins en mondmaskers tegen de Mexicaanse griep, die uiteindelijk al bij al bleek mee te vallen in Frankrijk, maar is sinds het coronavirus is uitgebroken opnieuw een graag geziene gast in de Franse televisie- en radiostudio’s.

Nieuw elan

Tot slot wordt Elisabeth Moreno bevoegd voor Gelijkheid, Brigitte Klinkert voor Beroepsintegratie, Alain Griset voor KMO’s, Nadia Hai voor Stedenbeleid en Brigitte Bourguignon voor Autonomie.

De meeste grote namen blijven wel op post. Jean-Yves Le Drian behoudt het vertrouwen als minister van Buitenlandse en Europese Zaken en Bruno Le Maire mag minister van Financiën blijven. Op Defensie blijft Florence Parly de plak zwaaien.

De herschikking is het gevolg van de lokale verkiezingen van vorige week. La République en Marche scoorde pover en moest verschillende grote steden aan de groenen laten. De president hoopt dat een nieuwe regering de laatste helft van zijn mandaat een nieuw elan kan geven. (Belga)

Partner Content