Om na te gaan hoe oud-leider Yasser Arafat precies overleden is, zullen de Palestijnse autoriteiten zijn lichaam laten opgraven. Dat gebeurt op vraag van zijn weduwe, Suha, aldus De Standaard.

Opgraving

Suha Arafat drong eerder al aan op de opgraving vanwege de vondst van radioactief polonium-210 op kledingstukken van de Palestijnse oud-leider. Het is niet duidelijk waarom Suha Arafat nu pas een onderzoek aanvraagt. Na zijn dood weigerde ze immers een autopsie.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft nu gezegd dat hij geen problemen heeft met een opgraving. Hij heeft ook verklaart mee te willen werken aan verder onderzoek, indien de familie van Arafat daarmee instemt. Ook de hoogste geestelijke van Palestina, moefti Mohammed Hussein, had geen religieuze bezwaren tegen de autopsie.

Vergiftigd met polonium-210?

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde eerder al dat een Zwitsers laboratorium een hoge dosis polonium-210 aangetroffen had op kledingstukken van Arafat. De directeur van het laboratorium maakte duidelijk dat de bevindingen nog geen bewijs zijn van een vergiftiging. Een onderzoek van de botten van de oud-leider moet nu uitsluitsel brengen.

Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat een belangrijk persoon vergiftigd wordt met polonium. De overgelopen KGB-agent Aleksander Litvinenko, die zich tegen de Russische regering had gekeerd, dronk in 2006 met polonium aangelengde thee. Kort daarna overleed hij.

'Hersenbloeding'

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp het onderzoek reeds. Het vindt niet een onderzoek niet nodig. "De omstandigheden van Arafats dood zijn geen geheim", aldus een woordvoerder. "Hij werd behandeld in Frankrijk, in een Frans ziekenhuis door Franse artsen en zij hebben alle medische informatie."

Arafat overleed op 75-jarige leeftijd in november 2004 in een Parijs' ziekenhuis. Franse artsen verklaarden toen dat hij bezweken was aan een hersenbloeding. (GM)

Om na te gaan hoe oud-leider Yasser Arafat precies overleden is, zullen de Palestijnse autoriteiten zijn lichaam laten opgraven. Dat gebeurt op vraag van zijn weduwe, Suha, aldus De Standaard. Opgraving Suha Arafat drong eerder al aan op de opgraving vanwege de vondst van radioactief polonium-210 op kledingstukken van de Palestijnse oud-leider. Het is niet duidelijk waarom Suha Arafat nu pas een onderzoek aanvraagt. Na zijn dood weigerde ze immers een autopsie. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft nu gezegd dat hij geen problemen heeft met een opgraving. Hij heeft ook verklaart mee te willen werken aan verder onderzoek, indien de familie van Arafat daarmee instemt. Ook de hoogste geestelijke van Palestina, moefti Mohammed Hussein, had geen religieuze bezwaren tegen de autopsie. Vergiftigd met polonium-210? De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde eerder al dat een Zwitsers laboratorium een hoge dosis polonium-210 aangetroffen had op kledingstukken van Arafat. De directeur van het laboratorium maakte duidelijk dat de bevindingen nog geen bewijs zijn van een vergiftiging. Een onderzoek van de botten van de oud-leider moet nu uitsluitsel brengen. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat een belangrijk persoon vergiftigd wordt met polonium. De overgelopen KGB-agent Aleksander Litvinenko, die zich tegen de Russische regering had gekeerd, dronk in 2006 met polonium aangelengde thee. Kort daarna overleed hij. 'Hersenbloeding' Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp het onderzoek reeds. Het vindt niet een onderzoek niet nodig. "De omstandigheden van Arafats dood zijn geen geheim", aldus een woordvoerder. "Hij werd behandeld in Frankrijk, in een Frans ziekenhuis door Franse artsen en zij hebben alle medische informatie." Arafat overleed op 75-jarige leeftijd in november 2004 in een Parijs' ziekenhuis. Franse artsen verklaarden toen dat hij bezweken was aan een hersenbloeding. (GM)