De administratie van de Amerikaanse president Barack Obama werkte wetenschappers die het grote publiek wilde informeren over de ernst van de ramp tegen, zo blijkt uit een rapport van de commissie. Ook zouden ambtenaren te optimistisch zijn geweest over het olielek, nochtans een van de ergste milieurampen in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Overoptimistisch

Het rapport van de National Oil Spill Commission zegt dat het Witte huis betrokken was bij de controle van informatie over het lek dat ontstond na de explosie van het Deepwater Horizon boorplatform op 20 april.

De overheid zou in de cruciale tien eerste dagen te traag hebben gereageerd en 'overoptimistisch' zijn geweest door te geloven dat BP het incident zelf zou kunnen afhandelen. Overheidswetenschappers zouden de hoeveelheid gelekte olie eerst hebben onderschat, om vervolgens de hoeveelheid verdampte en verwijderde olie te overschatten.

Worst-case-scenario

Het rapport zegt ook dat Obama's adviseur voor energiebeleid, Carol Browner, in een tv-interview valselijk verkondigde dat driekwart van de olie 'al verdwenen was' en dat het Witte Huis het verzoek van ambtenaren afwimpelde die een worst-case-scenario over de impact van het lek publiekelijk wilden maken.

De overheid zelf ontkent de beschuldigingen en zegt altijd open en eerlijk te hebben gecommuniceerd.

De administratie van de Amerikaanse president Barack Obama werkte wetenschappers die het grote publiek wilde informeren over de ernst van de ramp tegen, zo blijkt uit een rapport van de commissie. Ook zouden ambtenaren te optimistisch zijn geweest over het olielek, nochtans een van de ergste milieurampen in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Overoptimistisch Het rapport van de National Oil Spill Commission zegt dat het Witte huis betrokken was bij de controle van informatie over het lek dat ontstond na de explosie van het Deepwater Horizon boorplatform op 20 april. De overheid zou in de cruciale tien eerste dagen te traag hebben gereageerd en 'overoptimistisch' zijn geweest door te geloven dat BP het incident zelf zou kunnen afhandelen. Overheidswetenschappers zouden de hoeveelheid gelekte olie eerst hebben onderschat, om vervolgens de hoeveelheid verdampte en verwijderde olie te overschatten. Worst-case-scenario Het rapport zegt ook dat Obama's adviseur voor energiebeleid, Carol Browner, in een tv-interview valselijk verkondigde dat driekwart van de olie 'al verdwenen was' en dat het Witte Huis het verzoek van ambtenaren afwimpelde die een worst-case-scenario over de impact van het lek publiekelijk wilden maken. De overheid zelf ontkent de beschuldigingen en zegt altijd open en eerlijk te hebben gecommuniceerd.