Kim Jong-un speelt China en de Verenigde Staten listig tegen elkaar uit

Kim Jong-un. © BelgaImage

Volgt er op de zesde Noord-Koreaanse kernproef een nieuwe Koreaanse oorlog of toch weer diplomatie?

Er kan van Kim Jong-un veel worden gezegd, maar niet dat hij bijzonder voorspelbaar is. Een week nadat de Noord-Koreaanse leider een intercontinentale raket over Japan naar de noordelijke Stille Oceaan stuurde, beefde de aarde tot in China en Rusland. Dat bleek het gevolg van een ondergrondse test met een waterstofbom in Noord-Korea. Het was de zesde Noord-Koreaanse kernproef sinds 2006 en de krachtigste tot nog toe. Ze was voor het eerst ook krachtiger dan de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki die in 1945 een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog in Azië.

Trump haalde zoals gebruikelijk fel uit op Twitter, maar veel meer kan hij eigenlijk niet doen

De explosie van vorige zondag kwam als een complete verrassing. Donald Trump wilde de Verenigde Staten net terugtrekken uit een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea dat nog door Barack Obama is onderhandeld. Hij is, zoals bekend, geen voorstander van dat soort afspraken, maar hij kan de Zuid-Koreanen op dit moment moeilijk in de kou zetten. China van zijn kant ontving uitgerekend dit weekend de leiders van de zogenaamde Brics-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De Chinese president Xi Jinping werd in het bijzijn van zijn Russische en Indiase collega’s door zijn quasi-bondgenoot Noord-Korea te kijk gezet. Trump klaagde vorige week nog dat China te weinig doet om Kim Jong-un onder de duim te houden.

Azië-kenner en Knack-columnist Jonathan Holslag wees er zondag op dat Noord-Korea Xi wellicht onder druk wilde zetten om de Amerikanen tot meer inschikkelijkheid aan te porren. Als dat betekent dat de VS hun militaire aanwezigheid in de regio moeten afbouwen, zullen ze in ieder geval niet snel aan tafel gaan. Kim speelt Peking en Washington listig tegen elkaar uit. Trump haalde zoals gebruikelijk fel uit op Twitter, maar veel meer kan hij eigenlijk niet doen. Anders was dat waarschijnlijk al gebeurd.

Voor nieuwe sancties is de VS afhankelijk van China en Rusland. Die twee landen willen niet dat het Noord-Koreaanse regime in elkaar stuikt. Vooral China is niet tuk op het vooruitzicht dat arme Noord-Koreanen massaal over de grens vluchten. Ze hebben ook geen zin in een regime aan hun voordeur dat met Amerikaans gerief is uitgerust. Als Trump echt sancties wil opleggen aan alle landen die met Noord-Korea handel drijven, riskeert hij een botsing met China. Als hij preventief voor militaire actie kiest, dreigt er een nieuwe oorlog op het hele Koreaanse schiereiland. Dat wil niemand en Zuid-Korea al helemaal niet. De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel ligt binnen het bereik van de Noord-Koreaanse artillerie. Er wonen in die stad tien miljoen mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content