Volgens Kim zal Pyongyang het niet nader gespecifieerde wapen blijven ontwikkelen tenzij de VS hun beleid tegenover Noord-Korea aanpassen. Dat stelt hij in een mededeling. Hij deed de deur niet dicht voor onderhandelingen, maar zei dat de reikwijdte van het 'nucleaire afschrikmiddel' van het land afhangt van de houding van Washington.

Eerder deze maand maakte de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Ri Thae Song bekend dat Pyongyang de VS tot het einde van het jaar de tijd gaf om hen tegemoet te komen. 'Het is volledig aan de VS om te kiezen welk kerstcadeau ze zullen krijgen', verklaarde hij toen.

Het zit Kim onder meer dwars dat de VS hun sancties tegen Noord-Korea niet hebben opgeheven of versoepeld, en dat ze verder gemeenschappelijke militaire oefeningen uitvoeren met Zuid-Korea.

Waarnemers vermoeden dat Pyongyang zijn moratorium wil opheffen op nucleaire tests en het testen van raketten op middellange afstand.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo laat in een reactie weten dat de VS 'vrede en geen conflicten' willen.

In februari 2019 zagen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar in Vietnam, maar die ontmoeting draaide uit op een mislukking. De twee partijen slaagden er niet in een akkoord te sluiten over hoe het nu verder moet. Sindsdien hebben de Noord-Koreanen al een aantal korteafstandsraketten in zee gelanceerd.

Volgens Kim zal Pyongyang het niet nader gespecifieerde wapen blijven ontwikkelen tenzij de VS hun beleid tegenover Noord-Korea aanpassen. Dat stelt hij in een mededeling. Hij deed de deur niet dicht voor onderhandelingen, maar zei dat de reikwijdte van het 'nucleaire afschrikmiddel' van het land afhangt van de houding van Washington. Eerder deze maand maakte de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Ri Thae Song bekend dat Pyongyang de VS tot het einde van het jaar de tijd gaf om hen tegemoet te komen. 'Het is volledig aan de VS om te kiezen welk kerstcadeau ze zullen krijgen', verklaarde hij toen. Het zit Kim onder meer dwars dat de VS hun sancties tegen Noord-Korea niet hebben opgeheven of versoepeld, en dat ze verder gemeenschappelijke militaire oefeningen uitvoeren met Zuid-Korea.Waarnemers vermoeden dat Pyongyang zijn moratorium wil opheffen op nucleaire tests en het testen van raketten op middellange afstand. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo laat in een reactie weten dat de VS 'vrede en geen conflicten' willen. In februari 2019 zagen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar in Vietnam, maar die ontmoeting draaide uit op een mislukking. De twee partijen slaagden er niet in een akkoord te sluiten over hoe het nu verder moet. Sindsdien hebben de Noord-Koreanen al een aantal korteafstandsraketten in zee gelanceerd.