Joe Biden sleutelt aan regering: Antony Blinken wordt buitenlandminister

Joe Biden © belga

De regering van verkozen president Joe Biden krijgt stilaan vorm. Biden zal Antony Blinken, die nog diende onder oud-president Barack Obama, benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken. John Kerry wordt de speciale vertegenwoordiger voor het klimaat en Alejandro Mayorkas wordt verantwoordelijk voor Binnenlandse Veiligheid.

‘Wij mogen geen tijd verliezen als het om onze nationale veiligheid en buitenlands beleid gaat’, aldus Biden. ‘Ik heb nood aan een ploeg die van de eerste dag al bereid is me te helpen om Amerika’s plaats aan het hoofd van de tafel te heroveren, de wereld te verenigen voor de grote uitdagingen waarvoor we staan, en onze veiligheid, onze welvaart en onze waarden te promoten’, schreef de Democratische aankomend president in een communiqué. ‘Die mensen hebben zoveel ervaring en hebben zoveel crisissen meegemaakt, het zijn ook vernieuwers en mensen met ideeën,’ zegt hij over zijn nieuwe ploeg.

Blinken is een veteraan van de diplomatie en was een topfunctionaris in nationale veiligheid. Hij geldt als voorstander van multinationale samenwerking en is al bijna twintig jaar adviseur van Biden. Dat Kerry, die onder Obama minister van Buitenlandse Zaken is geweest, klimaatsgezant wordt, toont aan welk belang de vroegere adjunct van Obama aan het klimaatdossier hecht. Kerry zal ook zetelen in de Nationale Veiligheidsraad.

Mayorkas wordt volgens de wil van Biden en aankomend vicepresident Kamala Harris de eerste hispanic op Binnenlandse Veiligheid. Linda Thomas-Greenfield wordt ambassadeur bij de Verenigde Naties en Avril Haines wordt de eerste vrouw die als directeur van de nationale inlichtingendienst DNI de verschillende inlichtingendiensten zal coordineren. De taak van Nationale Veiligheidsadviseur zal aan Jake Sullivan toekomen.

‘Janet Yellen op Financiën’

Officieel is dit nog niet, maar volgens de Wall Street Journal en The New York Times zal de gewezen topvrouw van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen, minister van Financiën worden in de nieuwe ploeg.

Janet Yellen, 74, was de eerste vrouw die de Federal Reserve heeft geleid. Ze zal ook de eerste vrouw worden die minister van Financiën wordt, tenminste als ze benoemd wordt. Yellen krijgt dan meteen een economische crisis op haar bord, het gevolg van de wereldwijde coronapandemie. Ook zijn er vastgelopen onderhandelingen in Washington over stimulusmaatregelen.

De Senaat moet de voordrachten op regeringsniveau bekrachtigen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content