'Rekening houdend met de ernst van het ongeval in Fukushima, kunnen we niet meer stellen dat het tot nu toe gevoerde beleid de veiligheid van de exploitatie van kernenergie garandeert', aldus Kan. 'We moeten denken aan een samenleving die zonder kan.'

Net voor de aardbeving en de tsunami van 11 maart was een verhoging voorzien van het aandeel kernenergie in de totale productie van elektriciteit, van 30 procent in 2010 naar 50 procent in 2030. Kan pleit nu echter voor een geleidelijke afname van kernenergie ten voordele van hernieuwbare energie.

Donderdag start in het Japanse parlement een debat over hernieuwbare energie. De premier wilde echter niet ingaan op een kalender voor de kernuitstap.

Vrees voor besmetting voedselketen
Japan telt 54 reactoren, waarvan er 35 stilgelegd werden door de aardbeving of voor onderhoudswerken. Voor ze heropgestart worden, wil Kan ze onderwerpen aan stresstests.

Intussen wordt de vrees in Japan steeds groter dat de voedselketen besmet is door de ramp in Fukushima. Woensdag maakten de autoriteiten namelijk bekend dat er radioactief vlees in de handel terechtgekomen is.

Elf soorten vlees uit een landbouwbedrijf in Minamisoma, net buiten de veiligheidszone van 20 kilometer rond de kerncentrale van Fukushima, werden positief getest op radioactief cesium. De waarden lagen drie tot zes keer hoger dan de limiet. Zes andere soorten vlees uit hetzelfde bedrijf werden in mei en juni al verdeeld en werden grotendeels geconsumeerd. (Belga/SD)

'Rekening houdend met de ernst van het ongeval in Fukushima, kunnen we niet meer stellen dat het tot nu toe gevoerde beleid de veiligheid van de exploitatie van kernenergie garandeert', aldus Kan. 'We moeten denken aan een samenleving die zonder kan.' Net voor de aardbeving en de tsunami van 11 maart was een verhoging voorzien van het aandeel kernenergie in de totale productie van elektriciteit, van 30 procent in 2010 naar 50 procent in 2030. Kan pleit nu echter voor een geleidelijke afname van kernenergie ten voordele van hernieuwbare energie. Donderdag start in het Japanse parlement een debat over hernieuwbare energie. De premier wilde echter niet ingaan op een kalender voor de kernuitstap. Vrees voor besmetting voedselketen Japan telt 54 reactoren, waarvan er 35 stilgelegd werden door de aardbeving of voor onderhoudswerken. Voor ze heropgestart worden, wil Kan ze onderwerpen aan stresstests. Intussen wordt de vrees in Japan steeds groter dat de voedselketen besmet is door de ramp in Fukushima. Woensdag maakten de autoriteiten namelijk bekend dat er radioactief vlees in de handel terechtgekomen is. Elf soorten vlees uit een landbouwbedrijf in Minamisoma, net buiten de veiligheidszone van 20 kilometer rond de kerncentrale van Fukushima, werden positief getest op radioactief cesium. De waarden lagen drie tot zes keer hoger dan de limiet. Zes andere soorten vlees uit hetzelfde bedrijf werden in mei en juni al verdeeld en werden grotendeels geconsumeerd. (Belga/SD)