De Italiaanse president Giorgio Napolitano zal geen gratie schenken aan ex-premier Silvio Berlusconi. Dat meldt het Italiaanse dagblad La Repubblica. De conservatieve leider dreigt zijn zetel te verliezen in de Italiaanse senaat wegens een veroordeling voor belastingfraude.

Ex-premier Silvio Berlusconi vindt het vanzelfsprekend dat het Italiaanse staatshoofd hem gratie verleent zonder dat hij erom hoeft te vragen. Op een top van zijn partij Forza Italia had hij zijn op handen zijnde uitsluiting uit de Senaat vergeleken met een coup. Hij vindt het ook 'belachelijk en onaanvaardbaar' dat hij een werkstraf moet uitvoeren.

Bij het Italiaanse persbureau ANSA heeft president Napolitano de uitlatingen van Berlusconi omschreven als 'uiterst bezwarend en choquerend in toon en inhoud'. Hij riep de ex-premier ertoe op de grondwet en instituties van Italië te respecteren.

Regering-Letta

Woensdag stemt de Senaat over de uitsluiting van Berlusconi. Zijn aanhangers zijn van plan om dan straatprotesten te organiseren. Bij een uitsluiting verwachten waarnemers dat de partij van Berlusconi zich uit de regering-Letta zal terugtrekken. Omdat een fractie rond vicepremier Angelino Alfano zich eerder losmaakte van Berlusconi's partij, behoudt de coalitie toch genoeg zetels om verder te regeren.

Belastingfraude

In augustus werd Berlusconi schuldig bevonden aan belastingfraude bij zijn bedrijf Mediaset. Hij werd toen veroordeeld tot vier jaar cel. Een rechter oordeelde dat die straf vanwege zijn hoge leeftijd kan worden omgezet in huisarrest of gemeenschapsdienst. (Belga/YD)

De Italiaanse president Giorgio Napolitano zal geen gratie schenken aan ex-premier Silvio Berlusconi. Dat meldt het Italiaanse dagblad La Repubblica. De conservatieve leider dreigt zijn zetel te verliezen in de Italiaanse senaat wegens een veroordeling voor belastingfraude.Ex-premier Silvio Berlusconi vindt het vanzelfsprekend dat het Italiaanse staatshoofd hem gratie verleent zonder dat hij erom hoeft te vragen. Op een top van zijn partij Forza Italia had hij zijn op handen zijnde uitsluiting uit de Senaat vergeleken met een coup. Hij vindt het ook 'belachelijk en onaanvaardbaar' dat hij een werkstraf moet uitvoeren.Bij het Italiaanse persbureau ANSA heeft president Napolitano de uitlatingen van Berlusconi omschreven als 'uiterst bezwarend en choquerend in toon en inhoud'. Hij riep de ex-premier ertoe op de grondwet en instituties van Italië te respecteren.Woensdag stemt de Senaat over de uitsluiting van Berlusconi. Zijn aanhangers zijn van plan om dan straatprotesten te organiseren. Bij een uitsluiting verwachten waarnemers dat de partij van Berlusconi zich uit de regering-Letta zal terugtrekken. Omdat een fractie rond vicepremier Angelino Alfano zich eerder losmaakte van Berlusconi's partij, behoudt de coalitie toch genoeg zetels om verder te regeren.In augustus werd Berlusconi schuldig bevonden aan belastingfraude bij zijn bedrijf Mediaset. Hij werd toen veroordeeld tot vier jaar cel. Een rechter oordeelde dat die straf vanwege zijn hoge leeftijd kan worden omgezet in huisarrest of gemeenschapsdienst. (Belga/YD)