Israëlisch-Palestijns conflict: Israël wil 300.000 reservisten oproepen

© Belga

Het Israëlische leger wil 300.000 reservisten oproepen om te vechten in de zogenaamde Operatie IJzeren Zwaarden. Dat hebben de Israëlische strijdkrachten (IDF) bekendgemaakt in een verklaring die op televisie is uitgezonden. Het gaat om het grootste aantal in de geschiedenis van de IDF, meldt The Jerusalem Post maandag op X, het voormalige Twitter.

Sinds de aanval van Hamas op Israël zaterdagochtend wordt er hevig gevochten tussen de radicale Palestijnse beweging en de Israëlische strijdkrachten. Bij het offensief van Hamas zijn er volgens Israëlische media zoals The Jerusalem Post en The Times of Israel minstens 800 mensen gedood en 2.506 mensen gewond geraakt. Meer dan 100 Israëli’s zouden ontvoerd zijn en overgebracht naar de Gazastrook.
Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldde maandag dat er inmiddels 558 doden en meer dan 2.800 gewonden zijn gevallen bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook als reactie op het offensief van Hamas.
De gevechten tussen Israëlische soldaten en strijders van Hamas in het grensgebied gingen maandag inmiddels gewoon door. Volgens Daniel Hagari, woordvoerder van het leger, heeft Israël “de volledige controle over alle gemeenschappen” in de gebieden in het zuiden van het land die aangevallen zijn. “Er kunnen nog terroristen aanwezig zijn in de zone”, voegde hij er niettemin aan toe. Volgens Hagari zijn 15 van de 24 gemeenschappen die grenzen aan de Gazastrook volledig geëvacueerd. De evacuatie van alle gemeenschappen zou binnen 24 uur afgerond moeten zijn.

Import naar België

De Joodse gemeenschap in Antwerpen heeft in een crisiscommunicatie van zondagavond haar leden opgeroepen om de ramen en deuren van de vele Joodse instellingen tot nader order gesloten te houden. Dat advies komt er in het kader van de situatie in Israël, en uit vrees voor het importeren van het conflict in ons land.

Partner Content