Egypte bemiddelt in conflict in Gaza

Een vrouw wordt geëvacueerd uit een getroffen gebouw. © Reuters

Egypte doet een poging om te bemiddelen en zo de situatie in de Gazastrook te kalmeren. Dat zegt een Egyptische veiligheidsbron. Israël heeft vrijdagavond de luchtaanvallen op de Gazastrook hervat na een eerdere golf diezelfde dag, waarbij het Israëlische leger vijftien mensen zegt te hebben gedood.

Het Israëlische leger voerde vrijdag luchtaanvallen uit op doelwitten van de Palestijnse militantengroep Islamitische Jihad (PIJ). De aanvallen vonden onder meer plaats in het centrum van de stad Gaza. Het Palestijnse van Volksgezondheid spreekt van minstens 10 doden volgens CNN.

Egypte waagt sinds vrijdag een poging om te bemiddelen in het conflict en ‘de rust te laten terugkeren’, zegt een bron. Een delegatie van de PIJ zou mogelijk zaterdag een bezoek brengen aan Caïro. Israël, de VS en de EU beschouwen die organisatie als een terreurgroepering.

De islamitische groepering Hamas, die Gaza controleert, houdt zich tot nog toe afzijdig in de jongste golf van geweld in het gebied, maar zou ook aanwezig zijn bij de besprekingen met Egypte.
Egypte is van oudsher een belangrijke bemiddelaar tussen Israël en de gewapende groeperingen in Gaza. Afgelopen mei bemiddelde het land bij het staakt-het-vuren dat een einde maakte aan een conflict dat 11 dagen had geduurd.

Hervatting aanvallen

Het Israëlische leger zelf meldde de hervatting van de aanvallen.

‘Het IDF (Israëlische leger) blijft zich richten op militaire doelen van de Palestijnse Islamitische Jihad in de hele Gazastrook’, aldus een verklaring. Palestijnse getuigen stelden meerdere aanvallen te hebben gezien, waaronder een ten oosten van de stad Gaza.

Islamitische Jihad zegt te hebben gereageerd op de jongste Israëlische aanvallen door ‘meer dan honderd raketten’ richting steden in Israël te hebben afgevuurd, waaronder Tel Aviv. In diverse Israëlische steden klonken sirenes. Lokale autoriteiten in Tel Aviv meldden explosies. Er zijn tot dusver geen doden of gewonden gemeld.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz gaf het leger vrijdag toestemming om maximaal 25.000 reservisten op te roepen voor operationele doeleinden. Volgens The Jerusalem Post is het leger hier al mee begonnen. Dat duidt erop dat Israël mogelijk gevechtshandelingen plant die verder gaan dan de luchtaanvallen van vrijdag. ‘Het doel van deze operatie is het elimineren van een concrete dreiging tegen de burgers van Israël en de burgers die naast de Gazastrook wonen’, zei premier Yair Lapid in een verklaring.

‘Vijftien doden’

Volgens het Israëlisch leger kwam bij de eerdere aanvallen een topman van Islamitische Jihad om het leven en volgde de militaire actie nadat Islamitische Jihad gedreigd had met aanvallen tegen Israël. Islamitische Jihad bevestigde het overlijden van ‘commandant Tayseer al-Jabari’.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zegt dat bij de eerst golf raketaanvallen zeker tien mensen om het leven zijn gekomen, onder wie een vijfjarig meisje. Minstens 44 mensen raakten gewond. Bij de doden zijn er volgens het ministerie minstens twee burgers, een volwassen vrouw en het vijfjarig meisje.

Het Israëlische leger schatte het aantal doden hoger in. ‘Wij schatten dat vijftien mensen zijn gedood in actie’, zei een legerwoordvoerder, waarmee hij Palestijnse strijders bedoelde.
Hamas, de militante groep die Gaza regeert, zei dat Israël ‘een nieuwe misdaad heeft begaan waarvoor het de prijs moet betalen’. De groep gaf aan de wapens op te pakken omdat ‘we de huidige situatie niet kunnen accepteren. We moeten op alle fronten het vuur openen op de vijand’, aldus Hamas in een verklaring.

De aanvallen volgen op de onrust die heerst in de regio na de arrestatie van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad begin deze week. De Al-Qudsbrigade, de militaire tak van die organisatie, had daarop met aanvallen gedreigd.

Islamitische Jihad is nauw verbonden met Iran, de aartsvijand van Israël. De organisatie voert vanuit de Gazastrook geregeld raketaanvallen uit op Israël.

Partner Content