Israël stuurt gevechtsvliegtuigen uit tegen Syrische leger

Israëlische soldaten bij mobiele artillerie-eenheden langs de grens met Syrië in de Golanhoogten. © Reuters

Nadat twee raketten uit Syrië op het door Israël bezette deel van de Golanhoogten insloegen, reageerde het land door gevechtsvliegtuigen tegen het Syrische leger uit te sturen. ‘Een schending van de Israëlische soevereiniteit wordt niet aanvaard’, klonk het.

Als reactie op een raketaanval uit Syrië, heeft Israël gevechtsvliegtuigen uitgestuurd die stellingen van het Syrische leger hebben aangevallen. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger gezegd.

‘Duidelijke boodschap’

Twee raketten, afgevuurd vanuit Syrisch grondgebied, waren ingeslagen op het door Israël bezette deel van de Golanhoogten. Er vielen geen gewonden en het is nog onduidelijk of de aanval bewust op Israël gericht was. Toch bedreigde Israëlisch premier Benjamin Netanyahu de aanvallers met vergelding.

Die kwam er ook. Kort na de Syrische aanval, bevestigde het Israëlische leger met artilleriebeschietingen te hebben gereageerd. De Israëlische minister van Defensie, Mosche Jaalon, noemde de reactie “een duidelijke boodschap”. Een schending van de Israëlische soevereiniteit zal niet aanvaard worden, klonk het.

Strijd om Golanhoogten

Israël en Syrië strijden al bijna vijf decennia om de Golanhoogten. Het 1.150 vierkante kilometer grote Syrische plateau werd door Israël grotendeels veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Eind 1981 werd het door Israël geannexeerd.

Tijdens de huidige burgeroorlog is het Syrische deel van de Golanhoogten steeds weer het decor van bloedige gevechten tussen vijandelijke milities.

Kort voor de nachtelijke aanval van Israël tegen het Syrische leger, weerklonk in het door Israël bezette deel van de Golanhoogten een sirene. Volgens een woordvoerster van het leger werd er echter geen projectiel gevonden. Een onderzoek loopt naar de reden waarom de sirene afging. De woordvoerster kon niet bevestigen of het iets te maken had met de nachtelijke aanval. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content