Israël manipuleert economie Gaza

Een Israëlische soldaat staat op een tank nabij de Gazastrook. © REUTERS

Israël houdt de economie van Gaza op een zo laag mogelijk peil. Zo meldt Wikileaks. Uit andere geheime documenten blijkt dat Israël Hamas in de beginjaren financieel heeft ondersteund.

Israël manipuleert de economie in de Gazastrook, zo heeft Wikileaks gemeld. Op gezag van geheime berichten vanuit de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv berichtte de klokkenluiderswebsite dat de Israëlische regering een strategie hanteert om de economie in de Palestijnse enclave op een zo laag mogelijk peil te houden, maar tegelijk een (nog ergere) humanitaire crisis wil vermijden.

Onder andere worden de bezoldigingen voor medewerkers van de Palestijnse Autoriteit waar mogelijk ingehouden of niet helemaal uitgekeerd. De Israëlische regering gaat ervan uit dat een deel van die salarissen in handen van het ‘radicaalislamistische’ Hamas belandt.

Israëlische steun Hamas

Volgens andere geheime documenten zagen Israëlische deskundigen in de in 1988 opgerichte Palestijnse beweging Hamas aanvankelijk een geëigend tegengewicht voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Vanuit de Westelijke Jordaanoever zijn er aanwijzingen dat Israël Hamas in de beginjaren financieel heeft ondersteund. Activisten van Hamas hebben toen zonder meer pamfletten in Jeruzalem en Nabloes kunnen verspreiden waar andere organisaties uit schrik voor de Israëlische veiligheidsdiensten uiterst voorzichtig moesten zijn. De Israëlische leiding heeft in die periode bewust de andere kant opgekeken, of zelfs actief meegeholpen, zo bleek uit een andere boodschap van Amerikaanse diplomaten aan Washington. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content